Nieuws

IBM stelt ‘s werelds krachtigste kwantumcomputer voor

IBM bouwde een kwantumcomputer met 50 qubits. Die moet in theorie een nieuw soort rekenwerk faciliteren, al blijven er vragen bestaan bij de praktische toepassingen.

 
IBM’s kwantumcomputerteam stelt een toestel met 50 qubits voor. Een qubit is het kwantum-equivalent van een bit. Zo’n klassieke bit kan 0 of 1 zijn, een qubit kan naast 0 en 1 ook een zogenaamde superpositie aannemen waarin het de twee waarden tezamen aanneemt. Denk aan Schrödingers kat die dood en levend tegelijkertijd is.
 
Kwantumcomputers zijn erg moeilijk om te maken, en de afgeleverde producten zijn vaak instabiel. IBM had al een exemplaar met 20 qubits in zijn portfolio, maar die kon niets doen dat een gesimuleerde kwantumcomputer binnenin een klassieke supercomputer niet ook kon. Kwantumcomputers zijn in theorie extreem efficiënt in het verwerken van specifieke taken. Zo zouden ze in de toekomst op enkele seconden asymmetrische encryptie kunnen breken, iets waar zelfs de krachtigste traditionele supercomputer vandaag oneindig veel tijd voor nodig heeft. Optimalisatieproblemen zijn een ander voorbeeld van rekenwerk waarbij een kwantumcomputer in theorie veel efficiënter is dan zijn digitale tegenhanger. Zodra er heel veel factoren en combinaties in het spel zijn, heeft een systeem met qubits de beste kaarten in handen.
 

IBM’s nieuwste kwantumcomputer is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de toestellen, al is het nog niet duidelijk hoe krachtig het ding effectief is.
 
De nieuwe kwantumcomputer van IBM kan zijn kwantumstaat behouden voor 90 microseconden. Hoewel dat een record is, volstaat het nog steeds niet om echt van ‘kwantum superioriteit’ te spreken. Dat is een mijlpaal waarbij kwantumcomputers duidelijk beter presteren dan klassieke high performance computing (HPC)-systemen.
 
Terwijl IBM, Google, Intel en nog enkele anderen sleutelen aan een praktisch interessante kwantumcomputer, zitten onderzoekers in het traditionele HPC-domein evenmin stil. Kwantumcomputers worden beter, maar HPC-systemen die gebruikt kunnen worden om kwantumcomputers te simuleren worden dat ook. Het is dan ook nog niet duidelijk of IBM’s nieuwste telg in de kwantumfamilie kwantumsuperioriteit benadert, dan wel een zoveelste belangrijke stap op weg naar de mijlpaal is.
 
Deze vroege prototypes van kwantumcomputers hebben ondanks alles hun nut. IBM maakte de 20 qubit-systemen eerder al toegankelijk via de cloud. Zo probeert de computerbouwer aan te tonen zat zelfs eenvoudige systemen hun nut al bewijzen wanneer ze het juiste rekenwerk krijgen voorgeschoteld.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business