Nieuws

Lidstaten houden Europese belasting op technologiebedrijven tegen

De Europese Unie werkt momenteel aan plannen om extra belastingen op te leggen aan technologiereuzen. Enkele lidstaten stribbelen echter tegen.

 
De EU sleutelt aan een digitale taks voor technologiemultinationals, maar bepaalde lidstaten liggen dwars. Dat rapporteert Reuters, dat ontwerpteksten over de wetgeving kon inzien. Volgens het persagentschap zijn de ambities ronde de belasting teruggeschroefd onder druk van sceptische landen.
 

Sisser

 
De digitale belasting werd oorspronkelijk naar voor geschoven als maatregel tegen de diverse ontwijkingstactieken die grote technologiebedrijven hanteren om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Ze maken daarbij gebruik van voordeeltarieven in landen als Luxemburg en Ierland om hun winsten in de EU te vrijwaren. Dat zint bepaalde Europese staten niet. Frankrijk is bijvoorbeeld een grote voorstander van een nivelleringstaks die ervoor zorgt dat de technologiebedrijven evenveel afdragen als ondernemingen in andere sectoren. De lidstaten zullen normaal gezien op 6 december een voorakkoord sluiten over het heffen van een digitale belasting.
[related_article id=”172512″] Maar Reuters stelt nu dat die digitale belasting waarschijnlijk op een sisser zal uitdraaien. De meest recente ontwerpteksten van de EU leggen er de nadruk dat er eigenlijk een akkoord op globaal niveau zou moeten gevonden worden. Daarmee weerspiegelt de tekst voornamelijk de mening van enkele sceptische lidstaten, die vrezen dat een Europese belasting de bedrijven zal wegjagen uit de regio. Reuters stelt dat onder andere Luxemburg en Malta die mening zijn toegedaan. Verder is de tekst ook op andere plaatsen milder geworden. Waar men eerst nog sprak van het ontwikkelen van een nieuw instrument om de belastbare som van technologiebedrijven te berekenen, vermeldt men nu dat men een dergelijk actie wil onderzoeken. Wat er uiteindelijk uit de bus komt zal op 6 december duidelijk worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business