Trump verbant Kaspersky van Amerikaanse overheidscomputers
De VS breken de banden met Kaspersky Lab. Een nieuwe wet verbiedt overheidsinstanties om de antivirussoftware op hun systemen te zetten. De wet komt er na enkele maanden van controverse, waarin de Russische beveiligingsfirma beticht werd van banden met het Kremlin. Kaspersky Lab zelf heeft dergelijke banden altijd ontkent en wilde als antwoord op de beschuldigingen zelfs de broncode van zijn software met de VS delen, maar die toegift werd niet als voldoende gezien.
De wet volgt op een eerder bevel van Trump waarbij overheidsinstanties de opdracht kregen om Kaspersky van hun systemen te verwijderen. Zowat alle diensten zouden daar al gehoor aan hebben gegeven. Kaspersky betreurt de beslissing van de VS, zeker omdat ze specifiek tegen Russische software gericht is. Kaspersky blijft wel beschikbaar in de VS voor gewone consumenten.
De protectionistische zet van de VS kadert in een internationale trend waarbij wereldmachten de controle over de software die ze op hun systemen installeren willen vergroten. China spant daarbij de kroon: wet na wet maakt het moeilijker voor buitenlandse softwareontwikkelaars om deals te sluiten met de Chinese overheid. De VS waren lang voorvechter van een vrijere softwaremarkt, maar daar lijkt nu op z’n minst gedeeltelijk een einde aan te komen.
De beslissing van Trump kan op steun rekenen bij Republikeinen en Democraten. In het licht van de bewijzen voor Russische inmenging in het Amerikaanse verkiezingsproces is ze bovendien te begrijpen, al is het ironisch dat net Trump, die niet geloofd in de invloed van de Russen op de verkiezingen, voorvechter is van de wet.