SES en IBM maken cloud beschikbaar via wereldwijd satellietnetwerk
De andere drie miljard
Connectiviteit is van cruciaal belang voor organisaties. De gemiddelde IT-omgeving van een organisatie zit namelijk voor 47% in de cloud vervat. (IDG, 2018). Toch is die connectiviteit niet voor alle industrieën een sinecure. Denk maar aan zeevaart, ruimtevaart en de energiesector.
Daar biedt SES networks een oplossing. Het SES Networks’ O3b Medium Earth Orbit is een satellietnetwerk dat zorgt voor een permanente verbinding voor IBM Cloud klanten. De O3b constellatie is trouwens het enige satellietsysteem dat niet gebaseerd is op de aarde en dat een breedbandverbinding levert die gelijk presteert met een glasvezelverbinding.
“Al kan je natuurlijk nooit een dekking van 100 procent garanderen.” Aan het woord is Ewald Schrap, onderdirecteur van het SES cloudsegment. “Toch hebben wij een dekking van 99 procent”, lacht Schrap. Op die manier kan IBM nieuwe geografische markten bereiken, die voorheen moeilijker toegankelijk waren. Denk dan vooral aan de oceaan, de ruimte, of bepaalde rurale gebieden; allemaal zones waar een standaard kabelnetwerk onbestaande is, of niet goed genoeg presteert om een stabiele connectiviteit te garanderen.
SES wil trouwens geen concurrent zijn voor de oude getrouwe kabel, maar wil net een derde optie aanbieden voor wanneer de kabelverbinding even niet werkt, of moeilijk aan te leggen is.
Wie zich trouwens afvraagt waar die gekke naam ‘O3b’ vandaan komt, hoeft niet langer op zijn honger te zitten. “O3b staat eigenlijk voor ‘de andere drie miljard mensen die we met ons satellietnetwerk willen verbinden met het internet”, aldus Schrap. “Cloud is een van grootste enablers van digitale emancipatie, en overbrugt als geen ander die digitale kloof. Dat is een van de kernaspecten van SES networks; mensen digitaal emanciperen.”
Schrap benadrukt dat IBM de uitgelezen partner is voor een dergelijk grootschalig project. “IBM brengt de cloud capability echt naar de mensen.”
Schrap haalt Watson Health als voorbeeld aan, de cognitieve gezondheidsoplossingen van IBM Watson. “Als jij je in een afgelegen gebied bevindt, heb je niet altijd de toegang tot die gezondheidsvoorzieningen. Daar wil deze partnership verandering in brengen.”
Het belang van een goede connectiviteit
Uiteraard hebben ook bedrijven gelijklopende noden. Zo zijn er bijvoorbeeld grote agricultuurbedrijven in Mexico die het nog steeds moeilijk hebben met connectiviteit in rurale gebieden, hoewel de hoofdkantoren daar geen last van hebben.
Ook objecten op zee, zoals schepen, aan het internet verbinden, heeft zo zijn moeilijkheden, zeker omdat schepen voortdurend voortbewegen. Toch is een continue dataverbinding hoogstnodig voor bijvoorbeeld predictive maintenance of andere IoT-toepassingen.
Het mag dus duidelijk zijn dat connectiviteit steeds belangrijker wordt, niet in het minst omwille van de toenemende vraag naar hybride cloud en multi-cloud omgevingen. Sebastian Krause, General manager van IBM Cloud vertelt me dat IBM de pionier was op het vlak van een hybride cloudstrategie.
“De hybride cloud was een paar jaar geleden niet echt geaccepteerd, maar IBM heeft op dat gebied een baanbrekende rol gespeeld”, aldus Krause. Krause licht de IBM-cloudomgeving wat verder toe: “We hebben 1 infrastructuur die het management toestaat om verschillende cloudsystemen te beheren vanop het IBM cloudplatform.”
Dat platform wordt dus in feite het centrum van waaruit alle andere cloudsystemen geïntegreerd en beheerd worden. Ontwikkelaars en DevOps maken trouwens steeds meer gebruik van multi-cloudplatformen om de juiste klantgerichte infrastructuur en diensten te ontwikkelen.
Ook John-Paul Hemingway, CEO van SES networks benadrukt het belang van een sterke connectiviteit in een tijd met een groeiende vraag naar clouddiensten: “Nu clouddiensten de hoeksteen van onze digitale maatschappij vormen, wordt een sterke connectiviteit met lage latentie van cruciaal belang voor de productiviteit van een onderneming en de groei van zijn inkomsten tot klanttevredenheid.”
Het toenemende belang van connectiviteit wordt ook duidelijk aan de hand van steeds dataintensievere workloads en applicaties in de cloud, zoals AI, deep learning, IoT, HPC en blockchain. Connectiviteit is echter ook belangrijk omdat het tot meer klanttevredenheid leidt wanneer je een goede verbinding hebt. Dat ervaren we trouwens zelf op dagelijkse basis. Wanneer een app niet snel genoeg laadt, zijn we ook niet geneigd die nog te gebruiken.
Ik mocht vandaag trouwens eigenhandig het belang van een goede connectiviteit ondervinden. Toen ik vanochtend toekwam op de redactie, bleek dat internet niet werkte. “Thuis werken dan maar.” was het verdict. En dus blies ik samen met mijn collega’s de aftocht af. Het liet me inzien hoe cruciaal internet wel niet is voor onze werkplek.
Vooringenomen algoritmen
Cloud expert Sebastian Krause licht nog een ander voordeel van die verbeterde connectiviteit toe. “Connectiviteit betekent dat er meer databronnen voorhanden zijn. Meer databronnen zorgen er ook voor dat we tot beter gefundeerde conclusies kunnen komen. Vandaag de dag echter zit 80 procent van alle data achter een firewall, waardoor die gegevens dus niet vrij toegankelijk zijn.”
Het feit dat enkel 20 procent van de informatie op het internet vrij beschikbaar is, is problematisch. Stel nu dat die 20 procent net heel subjectieve informatie is, dan zit je met een probleem op het gebied van vooringenomen algoritmen.
Een breder spectrum
Met de verbinding van SES networks en de clouddiensten van IBM zullen IBM-klanten vanaf nu makkelijker een breed spectrum aan applicaties kunnen gebruiken aan een lage latentie.
Uiteraard vaart ook de kwaliteit van IoT- en AI-toepassingen hier wel bij. Volgens Krause is die lage latentie vooral een voordeel voor AI- en IoT-oplossingen. Die vereisen namelijk een lage latentie, zodat de informatie-uitwisseling tussen AI/IoT en netwerk veel sneller kan verlopen. Verwacht wordt dat het partnership een scala aan verrassende innovaties zal teweegbrengen.