Nieuws

Vlaamse start-up Jacoti sluit prestigieuze deal met Qualcomm

Binnenkort zouden miljoenen oortjes wel eens Vlaamse technologie kunnen bevatten. Qualcomm gaat de software om het gehoor te verbeteren aanbieden via haar chipplatform voor audioproducten.

De technologiereus Qualcomm maakte de nieuwe deal met Jacoti zelf bekend via een persbericht. De Vlaamse start-up met hoofdkantoor ontwikkelt een technologie die de geluidskwaliteit van draadloze bluetoothoortjes aanzienlijk verbetert voor mensen met gehoorproblemen. Ze maken van je earbuds in feite een soort hoorapparaat. Gebruikers kunnen hun oortjes koppelen aan bijhorende (gratis) smartphoneapplicatie. Via de app kan je je eigen gehoor testen en waar nodig de kwaliteit van je oortjes aanpassen.

Qualcomm zal de technologie van Jacoti integreren in haar platform GCC510, een chipplatform voor de ontwikkeling van chips voor bluetoothoortjes en -headsets waar de meeste fabrikanten op steunen. De technologie zal als een extra optie aangeboden aan de elektronicafabrikanten. Producten die de technologie van Jacoti bevatten, krijgen dan een label om dat aan de consument bekend te maken. Jacoti zal ‘een paar dollar’ licentievergoeding ontvangen voor elk verkocht paar oortjes met dat label.

Kroon op het werk

Voor Jacoti en haar CEO Jacques Kindsbergen is de deal met Qualcomm een beloning van jarelang onderzoek. Kindsbergen is al sinds de jaren 80 actief aan de slag met audiotechnologie. Deze verbeteren voor mensen met gehoorbeperkingen was een rode draad doorheen zijn werk. Een tiental jaren geleden richtte hij het bedrijf Jacoti op om die missie te realiseren. Het bedrijf werkte 10 jaar zonder een businessplan om zich toe te spitsen op wetenschappelijk onderzoek. Een eerste belangrijke doorbraak was de ontwikkeling van een reeks applicaties die Apple-oortjes konden omvormen tot een ‘tweede hoorapparaat’.

De app van Jacoti. Afbeelding: Apple App Store

Twee jaar geleden kwam Kindsbergen al eens in contact met de directie van Qualcomm. Het kwam toen nog niet tot een deal omdat de chipproducent vreesde dat de technologie van Jacoti de batterijduur te veel zou aantasten. Nu is Qualcomm dus wel volledig overtuigd.

Onbediend publiek bereiken

Kindsbergen is er van overtuigd dat zijn technologie er voor kan zorgen dat een tot dusver onvoldoende bediend publiek kan bereikt worden met oortjes: mensen met gehoorproblemen. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie zou tot 15% van de wereldbevolking aan een vorm van gehoorstoornis leiden. Oortjes of een koptelefoon met verbeterde audio kan voor hen een veel toegankelijkere oplossing zijn dan het moeten dragen van een hoorapparaat.

De samenwerking met Qualcomm kan in ieder geval de grote commerciële doorbraak betekenen voor Jacoti. Wie weet hebben binnenkort miljoenen oortjes Vlaamse technologie aan boord.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business