Nieuws

Uitleveringsproces Meng Wanzhou, CFO Huawei, van start in Vancouver

Gedurende het proces van vijf dagen zal de Canadese rechtbank moeten oordelen of Whanzou zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor verdere juridische vervolging.

Tijdens het proces zullen verschillende getuigen worden gehoord, waaronder ook Meng Wanzhou zelf. Wanzhou is de Chief Financial Officer van Huawei en het enige kind van de oprichter van het bedrijf Reng Zhenfei. Op 1 december 2018 werd ze aangehouden op de luchthaven van Vancouver tijdens een transitvlucht van Hong Kong naar Mexico. De Verenigde Staten beschuldigen haar van financiële fraude, corruptie en het stelen van handelsgeheimen om een embargo tegen Iran te ontlopen. Ze werd begin december vrijgelaten op borgtocht voor een som van 10 miljoen dollar. Ze is al die tijd in Canada moeten verblijven, waar ze onder elektronisch huisarrest staat.

De Verenigde Staten eisen al sinds 2019 de uitlevering van Wanzhou. De juridische procedure werd daarvoor in het begin van dit jaar opgestart, en in mei wierp een Canadese rechtbank zich op als openbare aanklager tegen Wanzhou. Tijdens het proces zal een definitief oordeel moeten geveld worden of de zaak voldoet aan de eisen van dubbele strafbaarheid zodat de CFO zowel in Canada als de Verenigde Staten kan aangeklaagd worden. Wordt er beoordeeld van wel, dan zal Wanzhou worden uitgeleverd aan Amerika waar ze zo goed als zeker een juridische vervolging boven het hoofd hangt. Ze riskeert daar een gevangenisstraf van 10 jaar.

Sabrina Meng Wanzhou Huawei
Meng Wanzhou, CFO van Huawei.

‘Misleidende en ongegronde klopjacht’

Gisterenavond heeft het Chinese technologiebedrijf via de officiële Twitterpagina van Huawei Canada een statement gedeeld rond de rechtszaak. Het bedrijf blijft haar CFO in bescherming nemen, wat gezien de familiale band met stichter Reng Zhenfei niet onlogisch is. In het statement is te lezen dat Huawei altijd is blijven geloven in de onschuld van Wanzhou, die volgens het bedrijf slachtoffer werd van een ‘misleidende en ongegronde klopjacht’ door de administratie van Trump.

Huawei heeft er vervolgens volle vertrouwen in dat het juridische systeem van Canada haar integriteit zal bewaren en een rechtvaardig oordeel zal stellen dat een einde brengt aan het schenden van Wanzhou’s rechten. De relatie tussen Huawei en Trump was al serieus bekoeld geraakt het voorbije jaar, en ongeacht de uitkomst zal dit proces nog wat extra olie op het vuur gooien.

https://twitter.com/Huawei_Canada/status/1320787754545012740
businesshuaweijustitieMeng Wanzhouusa

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals