Techbedrijf AMD heeft gisteren zijn nieuwe reeks premium grafische kaarten aangekondigd, waarmee het een directe strijd wil aangaan met zijn rivalen.


AMD toonde gisteren zijn nieuwe reeks next-gen Radeon RX-grafische kaarten. Dat deed het bedrijf tijdens een online presentatie. Deze reeks grafische kaarten, die ook bekend staan als ‘Big Navi’, bestaat uit de RX 6800, RX 6800 XT en RX 6900 XT. Hiermee laat het bedrijf zijn spierballen rollen om zijn invloed op de markt van grafische kaarten te versterken. Deze reeks grafische kaarten verschijnen in de RDNA 2-architectuur en telt kloksnelheden die tot 30% hoger liggen dat die van zijn voorgangers, de RX 5000-serie. Ook komen de drie kaarten met 16 GB GDDR6-geheugen.

Welkom, Big Navi

Waar Nvidia vooral pronkt met de RTX 3080 doet AMD hetzelfde met de RX 6800 XT. Dit product vormt dan ook de directe tegenhanger van de grafische kaart van Nvidia. Met 72 compute units en een boostklok van 2250MHz is het een geduchte tegenstander, en dankzij het prijskaartje van $649 moet hij zeker serieus worden genomen.

Het kleine broertje, de RX 6800, beschikt over 60 compute units en een boostklok van 2105MHz, en dit tegen een prijs van $579. De RX 6900 XT heeft 80 compute units, een boostklok van 2250MHz en kost $999. Hiermee biedt AMD een alternatief voor de RTX 3090.


De komst van deze nieuwe reeks grafische kaarten laat het bedrijf concurreren met Nvidia, dat de voorbije periode zijn eigen reeks wist uit te breiden met de RTX 3070, 3080 en 3090. Nvidia ondervond ook enkele problemen en vertragingen bij het uitrollen van deze producten, waardoor sommige fans toch op zoek gaan naar alternatieven. De RX 6800 en RX 6800 XT grafische kaarten zullen op 18 november uitrollen, en de RX 6900 XT maakt zijn debuut op 8 december.

Niet enkel grafische kaarten

Eerder deze maand kwam AMD al op de proppen met details over de nieuwe processoren die het bedrijf op de markt brengt. De nieuwe Ryzen 5000-reeks, die op 5 november in de winkelrekken verschijnt, zet zich lijnrecht tegenover de processoren van Intel. Daardoor moet ook deze techreus zich zorgen maken over de koppositie waarin het zich bevindt. AMD heeft de voorbije jaren steeds achterop gehinkt als het op de wereld van grafische kaarten en processoren aankomt. Ontwikkelingen van de voorbije jaren tonen ons alvast een strijdlustig bedrijf dat zich stilaan klaarmaakt om een leiderspositie in te nemen.

Gaming heeft sinds de start van de Covid-19-pandemie een ongelofelijke boost gekend, aangezien steeds meer en meer mensen tijd thuis moesten doorbrengen. Veel bedrijven zijn op die kar gesprongen en plukken daar dan ook nu de vruchten van. Microsoft heeft in zijn laatste kwartaalcijfers een stijging in zijn gaming-gerelateerde diensten getoond, en nu de pandemie zich nog steeds laat voelen, ziet het er niet naar uit dat deze trend snel gaat liggen. Daar komt dan ook nog eens de lanceringen van nieuwe consoles van Xbox en PlayStation bij die de komende maand gaan plaatsvinden. Of AMD mee van de boost in gaming zal kunnen genieten met de nieuwe grafische kaarten en processoren zullen we nog even moeten afwachten.