Nieuws

Trump mengt zich in strijd tegen big tech

Trump laat in een videoboodschap op Twitter blijken dat hij voorstander is van maatregelen om de invloed van grote techbedrijven in te perken.

Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, deelde vandaag een videoboodschap op Twitter waarin hij hard uithaalt naar de grote techbedrijven in de Verenigde Staten. Hierin stelt hij dat de techreuzen te machtig zijn en hem nooit hebben gesteund, en dat hij nu ‘sterk kijkt naar de big tech.’

“Ik hoor nu al een lange tijd hoe machtig de big tech is, of het nu Facebook of Twitter of Google is, maakt niet uit,” zo vertelt Trump in zijn videoboodschap. “Er moet tegen de big tech worden gesproken, en ze moeten waarschijnlijk op een manier worden tegengehouden, want ze nemen onze rechten weg.”

De uitspraak van Trump komt niet geheel onverwacht. Op 28 oktober vond er in de Verenigde Staten een hoorzitting plaats rond de Sectie 230. Hier werd het wetsvoorstel besproken dat voor een modernisering van de huidige wetten moet zorgen. Techbedrijven zoals Facebook en Twitter zouden hierdoor meer verantwoording moeten afleggen over de inhoud die zich op hun platformen bevindt.

Daarnaast volgt ze een reeks beleidsaanpassingen die Facebook en Twitter hebben doorgevoerd. Hiermee pogen ze de verspreiding van foutieve informatie, oftewel fake news, tegen te gaan. Ook zijn ze de strijd aangegaan met QAnon, een samenzweringstheorie die zich over het internet verspreidt en veeleer Trump-aanhangers bevat.

Big bad tech

Recent zijn de grote techreuzen in de Verenigde Staten ook het mikpunt geworden van onderzoeken rond hun monopolie-positie. Het Amerikaanse Departement van Justitie heeft vorige week nog een rechtszaak gestart naar Google. Het bedrijf achter de zoekmachine zou zich als monopolie hebben opgesteld in de wereld van zoekdiensten en advertenties. Uit een eerder onderzoek stelde het departement dat zowel Google, Facebook, Amazon en Apple binnen hun eigen sector een monopolie hebben opgebouwd. Hier werd gesteld dat het mogelijk afbreken van deze bedrijven een oplossing kan blijken.

In het licht van de aankomende verkiezingen lijkt het wel eerder alsof Trump hiermee probeert om zijn tegenstanders, waaronder presidentskandidaat Joe Biden, onderuit te halen. Of dit enig effect zal hebben in de verkiezingen, en of de techbedrijven hiermee ook daadwerkelijk worden opgebroken, zullen we moeten afwachten. Het beloven alvast spannende tijden te worden met de verkiezingen die volgende week dinsdag 3 november plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business