Nieuws

Rusland en China ontkennen betrokkenheid bij cyberaanval op SolarWinds

De Amerikaanse regering wijst naar Rusland en China als schuldigen van de grootschalige cyberaanval op het bedrijf SolarWinds. Kremlin en Peking reageren op de beschuldigingen.

Vorige week raakte bekend dat hackers maandenlang toegang hadden tot het netwerk van enkele kritieke overheidsdiensten van de Verenigde Staten, waaronder het ministerie van nucleaire wapens. De hackers verkregen toegang via het Orion IT-platform van het Amerikaanse bedrijf SolarWinds, een tool voor netwerkbeheer die gekraakt is. Ook Belgische bedrijven zouden slachtoffer kunnen zijn geworden van de cyberaanval, maar daar is nog niet zo veel over bekend.

De voorbije dagen is de Verenigde Staten naarstig op zoek gegaan naar de verantwoordelijken achter de aanval. De vermoedens heersen dat de aanval wel eens in opdracht van een vijandige staat zou zijn uitgevoerd. Rusland is dan een naam die heel snel genoemd wordt, en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aarzelde dan ook geen seconde om het Kremlin als schuldige aan te wijzen. Dat kon hij ‘bijna met zekerheid’ zeggen, en claimt daar ook bewijsmateriaal voor te hebben. Volgens de minister zou er bij de aanval geen staatsbedreigende informatie gestolen zijn.

Rusland of China?

Toch weten we vooral nog veel niet over de cyberaanval. Rusland is op dit moment niet meer dan een mogelijk piste, waar zelfs binnen de Amerikaanse regering geen eensgezindheid over bestaat. President Donald Trump tweette enkele dagen geleden dat de mainstream media zich vooral focust op Rusland en de mogelijkheid dat China achter de aanval kan zitten onderbelichten. Een opvallende uitspraak waarmee hij zijn eigen minister van Buitenlandse Zaken tegenspreekt. Trump deed deze uitspraak wel vooral om de nieuwsmedia aan te vallen, en nog maar eens te klagen over de ‘gestolen’ verkiezingen.

Is het nu Rusland of China? Het is allemaal één groot mysterie. Opvallend is dat Iran voorlopig nog niet genoemd is, een staat die in het verleden al vaak met cyberaanvallen Amerikaanse overheidsdiensten heeft proberen lam leggen. Rusland en China hebben overigens ook al gereageerd op de beschuldigingen. Via het Russische agentschap TASS schuift een woordvoerder van het Kremlin de beschuldigingen van Pompeo af als ‘blinde russofobie’. China noemt de verklaring van Trump ‘een farce om het imago van China bij de internationale gemeenschap te schaden’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business