Nieuws

Huawei vang bot in Zweden: rechtbank wuift beroep tegen 5G-uitsluiting weg

Een nieuwe tegenvaller voor Huawei in Europa. Het telecombedrijf probeerde voor de rechtbank de uitsluiting voor het 5G-netwerk nog ongeldig te verklaren, maar daar gaat de rechtbank niet op in.

Zweden was één van de laatste Europese landen dat het besluit nam om Huawei uit te sluiten van haar 5G-netwerk. Die beslissing viel in oktober. Net als andere Europese landen die besloten om Huawei uit hun netwerk te weren, oordeelde de Zweedse regering dat in zee gaan met Huawei te hoge veiligheidsrisico’s inhield.

In november stapte Huawei naar de rechtbank om die beslissing aan te vechten. Het Chinese technologiebedrijf wilde juridisch laten onderzoeken of de beslissing wel op basis van objectieve informatie en een correcte procedure werd gemaakt. Wat Huawei vooral wilde bereiken, is de start van de veiling van de spectrumbanden blokkeren. De Zweedse telecomregulator PTS, vergelijkbaar met het Belgische telecomorgaan BIPT, kon die veiling pas officieel starten wanneer de rechtbank een definitieve uitspraak velde voor of tegen Huawei.

Opvallende bondgenoot

Huawei zag zich in haar strijd gesterkt door een opvallende bondgenoot. CEO van Ericsson, Börje Ekholm, sprak in de Zweedse krant The Local zijn steun uit voor Huawei. Hij riep de overheid het besluit nog eens te overwegen. Huawei vormt in principe een concurrent voor Ericsson als 5G-netwerkapparatuurleverancier. Je zou dus denken dat een ban voor Huawei het Zweedse bedrijf goed uitkomt, maar Ekholm kijkt verder dan zijn thuismarkt. Hij vreest voor tegenmaatregelen van de Chinese overheid die zijn bedrijf kunnen treffen. China is als afzetmarkt goed voor 8% van de totale omzet van Ericsson. Ekholm dreeg er zelfs mee om het hoofdkantoor uit Zweden te verhuizen als de overheid niet terug op haar beslissing komt.

Dat lijkt de overheid in ieder geval niet van plan te zijn. De Zweedse rechtbank heeft het beroep van Huawei weggewuifd. Dat schrijft Reuters. Daarmee lijkt Huawei haar laatste hoop te moeten opgeven om een plaatsje in het Zweedse 5G-netwerk te verwerven. De opties worden stilaan ook zeer beperkt in Europa. Duitsland is één van de weinigen die Huawei niet lijkt te schuwen, al is dat ook wel onder strenge voorwaarden.

België

De Belgische regering heeft nog geen expliciet verbod tegen Huawei uitgesproken (wel tegen ‘hoogrisicoleveranciers’), maar onze telecomoperatoren hebben al contracten gesloten met Ericsson en Nokia. Toch heeft Huawei het ook bij ons nog niet opgegeven. Het technologiebedrijf heeft de broncode van haar 5G-technologie vrijgegeven zodat experts een objectieve analyse kunnen maken van de veiligheidsrisico’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business