Nieuws

Frans moederbedrijf wil Orange Belgium inlijven (update)

De Franse telecomgroep Orange zou een overnamebod plannen om volledige controle over haar Belgische dochteronderneming te krijgen.

Update 09/02/21: Het Britse hefboomfonds Polygon Global Partners, dat 2,59 procent aandelen bezit in Orange Belgium, is naar beleggingsadviseur Deminor gestapt. Ze willen Orange onder druk zetten het overnamebedrag te verhogen. Vanuit het telecombedrijf blijft het al twee maanden stil rond de overname.


Origineel artikel 03/12/20: Het nieuws van het overnamebod geraakte pas rond middernacht bekend. Het Franse Orange had al 52,9 procent van de aandelen in handen. De overige aandelen werden gewoon vrij verhandeld op de beurs, en zijn verspreid over grote en kleinere beleggers. De Franse moedergroep is nu dus van plan om alle resterende aandelen over te nemen en zo Orange Belgium volledig in de telecomgroep op te nemen.

Er zijn zelfs al meer details bekend over de bedragen die bij de overname gemoeid zijn. Orange zou 22 euro per aandeel bieden. Dat is een bonus van ongeveer 35 procent op de koers van 16,22 euro per aandeel waarop Orange Belgium gisteren de beurs afsloot. Het is wel lager dan de oorspronkelijke instapprijs van 23,46 euro per aandeel toen het telecombedrijf in 1998 op de beurs ging.

Gezien er ongeveer nog 28,3 miljoen aandelen beschikbaar zijn van Orange Belgium, zou het Franse bedrijf een slordige 622 miljoen euro neerleggen om haar Belgische dochteronderneming helemaal in te lijven. Dat klinkt als een hoog bedrag, maar Orange maakte eveneens gisterenavond bekend dat het een juridische overwinning behaalde op de Franse fiscus die het bedrijf 2,2 miljard euro extra cash oplevert.

Beursexit

Via het persagentschap Belga heeft de directie van Orange Belgium, geleid door CEO Xavier Pichon, laten weten kennis te hebben genomen van het overnamebod en het grondig te zullen onderzoeken. “De raad van bestuur zal zo snel mogelijk bijeenkomen om kennis te nemen van de inhoud van het aanbod en deze te onderzoeken in overeenstemming met de wettelijke bepalingen”, zijn de letterlijke woorden van het schriftelijke statement. Het is dus wachten op verder nieuws. De overname kan zeker een grote impact hebben op de Belgische telecomsector.

Een overname zal hoogstwaarschijnlijk betekenen dat Orange Belgium de Belgische beurs verlaat. Daar was het al meer dan twintig jaar actief, eerst onder de vroegere namen Télécom en Mobistar. Dat het moederbedrijf ooit zou uitpakken met een overnameplan werd al zeer lang over gespeculeerd. De aandelenkoers van de derde grote Belgische telecomspeler ging alvast met 35 procent de lucht in door het nieuws.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business