Nieuws

Uber verliest in Londen beroep rond statuut werknemers

De taxi-app Uber heeft in het Verenigd Koningkrijk zijn laatste beroep in een rechtszaak rond het statuut van zijn werknemers verloren.

Dat meldt Bloomberg in een bericht. Dat betekent een einde voor de vijfjarige strijd die het bedrijf sinds 2016 voert. Uber was al die tijd van mening dat de chauffeurs zelfstandigen waren, maar daar heeft het ongelijk gekregen. Het gerecht oordeelde dat de Uber-chauffeurs inderdaad werknemers zijn van het bedrijf. Daarmee bevestigt het de eerdere uitspraken en dat werknemers recht hebben op alles dat bij de loondienst komt kijken.

Uber versus hof

In zijn oordeel was het hof van mening dat de chauffeurs inderdaad voor Uber werken, en dat het platform meer is dan slechts een ‘boeker van chauffeurs’. “… de bevindingen van de arbeidsrechtbank rechtvaardigen de conclusie dat, al zijn ze vrij om te kiezen waar en wanneer ze werken, van zodra ze werken, werken de chauffeurs voor en onder contracten met Uber (en specifiek Uber London)”, aldus Lord Leggatt, rechter van het Hooggerechtshof. Volgens de rechters zou het bedrijf ook de communicatie tussen klanten en werknemers beperken en hebben de ratings van chauffeurs enkel interne waarde, wat volgens hen neigt naar een werkgever-werknemer-relatie.

De uitspraak van het Hooggerechtshof kan echter grote gevolgen hebben voor het Uber-model. De chauffeurs van Uber hebben nu in het Verenigd Koninkrijk onder meer recht op een minimumloon en betaalde vakantiedagen. Ook andere platformen, zoals Deliveroo, zouden mee onder deze regelgeving kunnen vallen.

Uber België

Ook in België is de taxidienst Uber naar de arbeidsrechtbank gestapt. Dat meldt het Nieuwsblad. In juli 2020 diende een chauffeur die actief was op het platform een klacht in bij de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie. Hij oordeelde dat, vanwege arbeidsvoorwaarden vanuit Uber, hij geen zelfstandige was en in loondienst hoorde. De commissie gaf hem gelijk, maar Uber besloot naar de arbeidsrechtbank te stappen.

Wanneer de zaak voor het Belgische gerecht verschijnt, is vooralsnog onduidelijk. Volgens de vakbondsdienst kunnen er enkele jaren voorbijgaan alvorens er mogelijk een uitspraak valt.

businessuberzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken