Nieuws

‘België is geen interessante locatie voor datacenters’

Techbedrijven lijken ons land liever te mijden als ze nieuwe datacenters zetten. Dat blijkt uit een onderzoek van Arcadis.

Ons dataverbruik is door thuiswerken en de populariteit van streamingplatformen uit de pan aan het swingen. Om een snelle en stabiele dataoverdracht bij toenemend verbruik te kunnen blijven garanderen, heeft ons land nood aan meer datacenters. Daar is voorlopig een tekort aan en uit onderzoek van Arcadis blijkt dat dat tekort niet toevallig is. Techbedrijven zien België niet als een interessante locatie om een nieuw datacenter te zetten.

Arcadis onderzocht welke factoren techbedrijven hanteren om een locatie uit te kiezen. Op basis daarvan werd de Data Center Location Index 2021 opgesteld. In die lijst van 50 landen bezet België maar een 32e plaats. Alarmerend is dat België een van de slechtst scorende Europese landen is. Enkel Tsjechië en Portugal doen slechter in Europa. Onze buurlanden staan hoger op de lijst. Zweden is koploper in Europa op de vierde plaats. Google is een van de weinige techgiganten die zijn datacenters in België zet. Vijf zijn volledig operationeel, een zesde is in aanbouw.

Vertragende wetgeving

Waarom mijden techbedrijven ons land? Volgens Arcadis is het grootste obstakel in België het verkrijgen van een vergunning. Om een bouwvergunning te krijgen in België moet je een complexe bureaucratische procedure doorlopen die vaak wel ergens vertraging oploopt. Techbedrijven willen dat datacenters meteen operationeel zijn en hebben dus geen zin om op de nodige goedkeuringen te wachten.

Een ander obstakel is van technische aard. België mankeert onderzeese datakabels die ons land verbinden met de Verenigde Staten. Nederland heeft die bijvoorbeeld wel en daarom hebben onze noorderburen rond Amsterdam een hotspot van datacenters. Google is een datakabel aan het leggen naar ons land en die zou bijna klaar moeten zijn.

Edge centers

Door het tekort aan datacenters dreigt België een connectiviteitsachterstand op te lopen. Het is vijf voor twaalf voor België, maar het is ook niet te laat zeggen de experts van Arcadis. Een oplossing ligt in edge-datacenters. Dit zijn kleinere datacenters die verbinding leggen met datacenters in Amsterdam, Frankfurt en Londen en zo onrechtstreeks de brug maken naar de Verenigde Staten.

Omdat de capaciteit van onze buurlanden stilaan het plafond begint te bereiken, kan België in de nabije toekomst zich als een interessante plek voor die edge datacenters opwerken. Naast connectiviteit kunnen edge-centers ook een meerwaarde bieden voor duurzame energie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business