Nieuws

Intel kondigt ambitieus plan aan om chips voor andere fabrikanten te bouwen

Intel wil zich opnieuw opwerken als een globale marktleider in de productie van computerchips. Het bedrijf gaat de productiecapaciteit voor zichzelf én andere bedrijven optrekken.

De nieuwe CEO Pat Gelsinger heeft dinsdagavond een ambitieus plan aangekondigd om Intel weer naar de top van de computerchipmarkt te brengen. Intel zag de voorbije jaren de concurrentie vanuit Aziatische hoek toenemen, en het verliezen van Apple als afnemer was een zware klap voor de fabrikant. Om zich opnieuw als grootste chipmaker ter wereld in de markt te zetten, gaat de chipgigant maar liefst 20 miljard dollar investeren in de bouw van nieuwe productiefabrieken in Europa en de Verenigde Staten.

Dit jaar al zou Intel willen starten met de bouw van twee nieuwe sites in de Amerikaanse staat Arizona. Het plan is dat die fabrieken in 2024 kunnen starten met de productie van high-end chiptechnologie. Intel wil 3000 arbeiders tewerkstellen op de nieuwe site. Voor de verdere uitbreidingsplannen is de tijdlijn nog eerder vaag. Gelsinger belooft daar in de loop van dit jaar meer verheldering rond te kunnen brengen.

De Ocotillo Campus in Arizona zal worden uitgebreid met twee nieuwe productiefabrieken. Image Credit: Intel

Foundry Services

De uitbreiding van de productiecapaciteit dient niet enkel om de eigen productie te kunnen verhogen. De strategie van Gelsinger luidt om Intel als third party-ontwikkelaar in de markt te zetten. Intel zou dan de chips kunnen produceren van sectorgenoten zoals Nvidia en AMD. Het bedrijf kan zowel Arm-, Risc-V als de eigen x86-processoren voor andere fabrikanten bouwen.

Intel neemt daarmee eigenlijk in grote mate het businessmodel over van zijn grote Aziatische concurrenten TSMC en Samsung. Ingenieur Rhandir Takur is als hoofd van deze nieuwe bedrijfstak aangeduid, die de naam Foundry Services krijgt. Gelsinger zal het project uiteraard ook mee overzien.

7nm-chips

De reacties op de plannen van Intel zijn gemengd. Ze zijn vooral gericht op de toekomst van het bedrijf, maar bieden geen antwoord op de problemen van het heden. De ontwikkeling van de 7nm-chips en 10nm-chips heeft al veel vertraging opgelopen. Om de periode te overbruggen totdat de nieuwe fabrieken klaar zijn, zou Intel overwegen om een deel de productie van chips toch uit te besteden. In zijn persmededeling heeft Gelsinger zich opnieuw positief uitgesproken over de vooruitgang van de 7nm-chips, die in de loop van 2021 op de markt zou moeten verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business