Nieuws

Rusland dwingt Apple tot tonen van lokale apps

Een Russische wet eist dat techreus Apple nu Russische apps toont bij het opstarten van nieuwe iPhones die op Russisch grondgebied worden verkocht.

Dat meldt MacRumors in een bericht op zijn website. iPhones die vanaf nu in Rusland verkocht worden, moeten gebruikers een lijst met Russische apps aanbieden bij de eerste opstart van het toestel. Deze apps vormen Russische tegenhangers van de bestaande applicaties van Apple. Het bedrijf lijkt hiermee te moeten bezwijken voor Russische staatsdruk.

Rottende appel?

De Russische wet in kwestie werd reeds in 2019 ingevoerd. Volgens het digitale ministerie is de wet van toepassing op smartphones, tablets, smart TV’s, laptos en PC’s die na 1 april worden gemaakt. Apple, dat een ijzeren greep wil houden op zijn toestellen en de bijhorende apps, moet hiermee een flinke toegeving maken. Het bedrijf heeft zich dan ook even verzet, maar moest uiteindelijk toch buigen om zijn toestellen op de Russische markt te houden. Apple stelde zelfs dat het een nieuws sectie toevoegt aan de App Store voor Russische applicaties.

In een melding krijgen gebruikers de volgende boodschap te zien: “In overeenstemming met de Russische wettelijke vereisten zijn hier wat apps van Russische ontwikkelaars die je kan downloaden.” De apps die worden aangeboden zijn onder andere Mail.ru en videostreamingplatform OK Live. Daarnaast is er ook een verscheidenheid aan applicaties van Yandex, zoals een browser en navigatie-app. Gebruikers kunnen bij het installatieproces ook kiezen om geen van deze apps te installeren en met die van Apple aan de slag te gaan.

Bescherming van de invloedssfeer

De wet lijkt een poging van de Russische regering om de buitenlandse invloeden in zijn IT- en mobiele telefoniesector te minimaliseren. Zo waren Russische gebruikers tussen 2018 en 2020 niet in staat om de chatapp Telegram te installeren. De officiële reden was om terroristische actoren te beletten van te communiceren. Critici stellen echter dat het eerder om overheidscensuur gaat.

Of dit uiteindelijk een succes zal blijken voor de ontwikkeling van de binnenlandse technologiesector en niet leidt tot digitale uitsluiting is een bijkomende vraag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business