Nieuws

Werknemers Amazon lijken tegen vakbondsvorming te stemmen

Ongeveer de helft van de stemmen is geteld. De werknemers van de e-commercegigant lijken voorlopig tegen het vormen van een vakbond te stemmen.

De stemming werd georganiseerd onder werknemers van een warenhuis in Bessemer, een stadje in Alabama, dat 6.000 personeelsleden telt. Met steun van de grootste Amerikaanse vakbond voor retailmedewerkers (RWDSU) wilden werknemers van het e-commercebedrijf zich verenigen om druk uit te oefenen op het bestuur, dat op zijn beurt de slechte werkomstandigheden in de warenhuizen kan veranderen. Vooral sinds het begin van de pandemie is Amazon meerdere keren negatief in het nieuws gekomen voor de manier waarop het bedrijf personeel behandelt. In de warenhuizen zou onvoldoende rekening gehouden worden met coronamaatregelen en werknemers die zich uitspreken worden de mond gesnoerd of zelfs ontslagen. Tel daarbij een racismeklacht van een werknemer en je hebt een situatie die dreigt te escaleren.

De vakbondsvorming vond steun bij grote figuren uit de Democratische kringen zoals presidentskandidaat Bernie Sanders, maar ook enkele Republikeinen trokken de kant van de werknemers. Ook president Joe Biden sprak al zijn sympathie uit voor de beweging en noemde de stemming “een belangrijke gelegenheid voor de arbeiders om hun stem te laten horen”. De stemming vond plaats op 29 maart.

Twee tegen één

Het overheidsagentschap National Labor Relations Board is de stemmen nog volop aan het verwerken, maar heeft vandaag toch al wat gelost over de uitkomst. Meer dan 3.000 werknemers zouden hun stem uitgebracht hebben; een veel hogere opkomst dan verwacht. Maar als de eerste 1.600 stemmen representatief zijn, dan zal de vakbondsvorming er uiteindelijk niet komen. Voorlopig hebben meer dan 1.000 werknemers tegen de vakbond gestemd, 500 medewerkers stemden voor. Vakbondsorganisatie RWDSU spreekt nu al van pogingen van Amazon om de stemming te saboteren. “Amazon kent de zwaktes in ons maatschappelijk systeem en weet hoe ze daar gebruik van moeten maken”, klinkt het scherp in een statement van vakbondsvoorzitter Stuart Appelbaum.

De stemming werd gezien als één van de grootste uitdagingen ooit voor Amazon. Hoewel het bedrijf afstevent op een ruime overwinning, moet uittredend CEO Jeff Bezos zich nog niet te veel op de borst kloppen. Het initiatief in Alabama heeft duidelijk iets in beweging gezet en werknemers over heel de Verenigde Staten laten uitdrukkelijker hun stem horen tegen het beleid. Amazon heeft zich uitdrukkelijk gekant tegen eender welke vorm van vakbondsvorming door werknemers en benadrukt dat ze al hun werknemers een correct loonpakket met extra voordelen uitbetalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business