Nieuws

Huawei investeert 1 miljard dollar: “We staan verder dan Tesla”

Huawei is van plan om 1 miljard dollar te investeren in onderzoek naar zelfrijdende technologie en andere EV-toepassingen.

De Chinese elektronicagigant wil het tempo voor ontwikkeling van EV-tech versnellen om Tesla naar de kroon te steken, klinkt het bijzonder ambitieus. Ook landgenoot Xiaomi maakt vorderingen en mag zeker niet vooruitlopen. Voor sommige functionaliteiten lijkt Huawei effectief al verder te staan dan innovator Tesla.  

Zo zouden de Chinezen al in staat zijn om wagens meer dan 1.000 km aan één stuk autonoom te laten rijden. Dat zei bestuurslid Eric Xu aan Bloomberg. “Ik weet niet of ze aan het opscheppen waren, maar als dat klopt, dan hebben ze Tesla al voorbijgestoken.” 

Huawei als automerk 

Om zijn ambities kracht bij te zetten, slaat de Chinese telecomreus de handen in elkaar met drie autoconstructeurs, die de naam Huawei als een submerk mogen gebruiken. Wellicht krijgen we straks wagens te zien met Huawei-logo’s, om aan te duiden dat ze voor hun zelfrijdende technologie een beroep doen op Huawei. Volgens het telecombedrijf gaat het om BAIC Group, Chongqing Changan Automobile en Guangzhou. Het gaat dus om Chinese wagens die we nog niet meteen op de Europese markt mogen verwachten.

“Huawei’s smartcar-afdeling krijgt een van de grootste investeringsbudgetten ooit binnen het bedrijf”, zegt Xu. “In China komen er elk jaar 30 miljoen auto’s bij en die groei stijgt nog. Zelfs wanneer we niet kunnen doordringen op de markten buiten China, kunnen we gemiddeld 10.000 yuan (1.280 euro) winst maken op elke verkochte wagen in eigen land. Dat is op zich al big business voor Huawei”, klinkt het. 

Groei ondanks sancties 

Nochtans heeft Huawei het zwaarste jaar uit zijn geschiedenis achter de rug. Dat begon uiteraard bij de sancties die de regering-Trump aan de Chinezen oplegde. Dat betekende een grote klap voor een bloeiende smartphoneverkoop en de ontwikkeling van eigen chips en 5G-netwerktechnologie.  

Tegen de verwachtingen in heeft president Biden die koers min of meer verdergezet. De sancties hebben Huawei-oprichter Ren Zhenfei ertoe gedwongen om naar andere groeimogelijkheden te kijken. Naast smartcars investeert Huawei ook volop in automatisering voor de landbouw en gezondheidszorg. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business