Nieuws

Vakbond vraagt nieuwe stemming bij Amazon

De organisatie die de stemming rond het vormen van een vakbond in het warenhuis van Amazon in Alabama organiseerde, trekt nu de resultaten in twijfel.

Dat stelt de Amerikaanse nieuwssite CNBC in een bericht. Volgens de vakbond zou er sprake zijn van tussenkomst van Amazon bij de stemming. Daardoor vond er naar verluidt geen vrije stemming plaats. Zij willen nu een nieuwe stemming laten plaatsvinden die eerlijker verloopt, zonder inmenging van het bedrijf.

Vrijdag 16 april diende de Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) een klacht in bij de Amerikaanse National Labor Relations Board (NLRB). Daarin vragen ze om de resultaten van de stemming te herzien. Er zou volgens de klacht sprake zijn geweest van “een atmosfeer van verwarring, druk en/of angst voor vergelding, waardoor het bedrijf zich moeide met de keuzevrijheid van zijn werknemers.”

“De bezwaren bevatten gedrag dat een vrij en ongedwongen uitoefening van keuze door de werknemers belet, en daarmee de pogingen van de NLRB ondermijnt om een ‘laboratorium te vormen waar een experiment kan worden uitgevoerd, onder zo ideaal mogelijke condities, om naar de ongeremde verlangens van de werknemers te peilen’”, aldus de RWDSU. “Werknemers zoeken een de kans om eindelijk het recht te krijgen op een eerlijke representatie.”

Stemming

Op 9 april, elf dagen na de stemming op 29 maart, viel het verdict. De warenhuiswerkers van de locatie in het Amerikaanse Alabama stemden tegen het vormen van een vakbond. Uiteindelijk bleken minder dan 30 procent van de stemmen voor. Dit vormde een aanzienlijke overwinning voor de online winkelgigant. Er wordt dan ook verwacht dat het resultaat van deze stemming zich zal laten voelen in de andere warenhuizen van Amazon.

De techreus staat niet echt bekend voor zijn vakbondvriendelijke houding. Dankzij de Covid-19-pandemie zijn er ook in Europa meermaals protesten opgedoken vanwege het beleid dat het bedrijf zou hebben gevoerd. Ook zou het bedrijf vorig jaar nog twee werknemers onterecht op straat hebben gezet wegens een kritische houding ten opzichte van het bedrijf.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business