Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft gisteren 60 nieuwe satellieten gelanceerd en telt nu meer dan 500.000 pre-orderklanten.


Dat meldt techsite TechCrunch. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van ondernemer Elon Musk, kondigde gisteren aan dat het de kaap van 500.000 orders voor zijn aankomende satellietdienst Starlink had gerond. Dat zou een flinke stijging zijn ten opzichte van de 10.000 orders die het bedrijf in februari opgaf. Daarnaast werden er ook 60 nieuwe satellieten gelanceerd. Daarmee is het de grootste verzameling satellieten, en daar komen dan nog eens 1.500 bij.

Starlink

Starlink is het ambitieuze project van SpaceX om een internet-netwerk aan te leggen dat van overal ter wereld toegankelijk is. Met het voorzien van deze algemene verbinding hopen ze ook verarmde of afgelegen gebieden toegang te geven tot het internet. Momenteel is de dienst enkel toegankelijk voor gebruikers uit Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Geïnteresseerden kunnen zich via de website van Starlink aanmelden om deel te nemen. Vanwege de hoge vraag zou het bedrijf wel moeite hebben om alles verwerkt te krijgen. Dat leidt dus momenteel tot vertragingen bij de aanvragen.

Satellieten

De lancering van de 60 satellieten van 4 mei vond vijf dagen na de vorige plaats. Sinds het begin van maart zitten er nu 420 satellieten rond te zweven. Om van de dienst gebruik te kunnen maken moeten gebruikers naast het abonnement ook een kit van Starlink aankopen, met daarin een ontvanger, router en stroomtoevoer. In de loop van dit jaar zullen er nog lanceringen plaatsvinden. Het doel is om tegen het einde van 2021 een bijna volledige dekking te hebben.


Eind oktober ging Starlink met de eerste proefabonnementen voor zijn internetdienst van start. Voor slechts 99 dollar per maand konden een selecte groep mensen deelnemen aan de eerste proeven. De internetsnelheden wijken nog voor een groot deel af van onze huidige normen. Elon Musk heeft al wel beloofd om dit jaar de downloadsnelheden van 150mb/s te verdubbelen naar 300Mb/s.