Werknemers IBM België staken tegen nakende hervormingen

De globale herstructureringsplannen van IBM zorgen voor veel onzekerheid bij de werknemers. Een groep werknemers van het Belgische kantoor heeft het werk neergelegd.

Vanochtend is een staking begonnen onder werknemers van IBM België. Een groep van 50 werknemers verzamelde zich voor het hoofdkantoor in Brussel, andere steunen de stakingsactie van thuis uit. Het is volgens de vakbonden nog onduidelijk hoeveel werknemers precies het werk hebben neergelegd. De actie kwam er op initiatief van de vakbonden die maandag een aanzegging indienden.

De reden voor de staking is het grote herstructureringsplan dat IBM eind vorig jaar aankondigde. Het IT-bedrijf zou daarbij de IT-infrastructuurafdeling loskoppelen om zich meer als cloudspecialist in de markt te kunnen zetten. Maar al snel raakte bekend dat de herstructureringen wereldwijd tot grote ontslagrondes binnen het bedrijf zou leiden. Bij IBM België dreigen ongeveer 200 van de 1000 werknemers hun baan te verliezen.

Onzekerheid blijft

De vakbonden eisen dat de directie een sociaal plan met een correcte vertrekvergoeding opstelt voor de werknemers die zouden moeten vertrekken en vragen ook garanties voor de werknemers die wél zouden kunnen aanblijven. Tot heden is daarover nog geen akkoord bereikt tussen IBM en de vakbonden. Alexander Liefooghe van de liberale vakbondsorganisatie ACLVB laat aan De Tijd weten dat er de komende tijd geen nieuwe vergaderingen zijn gepland. Het is ook niet onduidelijk wanneer IBM zijn hervormingen gaat beginnen doorvoeren. Er rest dus nog heel wat onzekerheid voor de werknemers van het bedrijf.

We spraken aan het einde van 2020 nog met huidig Country Manager bij IBM België Bart Windal, die zich op dat moment volop aan het voorbereiden was om zijn functie te gaan bekleden. Hij sprak over de achterliggende visie van die herstructureringsplannen en toekomstige trends in de cloudsector. Het volledige interview lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business