Boekingen Airbnb herleven door coronavaccins

Mensen zijn opnieuw klaar om te reizen. Dat blijkt duidelijk uit het stijgende aantal boekingen via het accommodatieplatform Airbnb.

Na een 2020 vol kommer en kwel voor de toeristische sector heeft Airbnb opnieuw goede financiële resultaten kunnen voorleggen. Tijdens het eerste kwartaal zag het bedrijf de inkomsten met 5% stijgen in vergelijking met de beginmaanden van 2020, toen het coronavirus nog niet zo sterk aanwezig was buiten Azië. Het aantal boekingen via Airbnb lag dit kwartaal zelfs nog hoger dan in het pre-coronatijdperk. Netto maakte het bedrijf 1,2 miljard dollar verlies, een gevolg van grote investeringen die Airbnb maakte. “We verwachten een ongeziene rebound in het aantal reizen. Toerisme komt sterker terug dan ooit”, blikt CEO Brian Chesky zeer optimistisch vooruit.

Die heropleving in het aantal boekingen via Airbnb is natuurlijk enkel maar mogelijk in gebieden waar de coronamaatregelen gedeeltelijk de greep op de maatschappij aan het lossen zijn. Dat hangt op zijn beurt dan weer vast aan de vooruitgang van de vaccinatiecampagnes. Airbnb concludeert dan ook dat de reisboom zich vooral afspeelt in landen waar het merendeel van de bevolking al één of twee coronavaccins gekregen heeft. Dat zijn op dit moment de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk; Europa is aan de inhaalrace begonnen.

Reizen in eigen land

Die samenhang met de coronavaccins verandert ons reisgedrag dan ook opmerkelijk. Zo wordt Airbnb veel meer dan de voorbije jaren gebruikt om accommodaties in eigen land te zoeken. Buitenlandse reizen liggen nog ver beneden het pre-corona niveau. De gemiddelde duur van een verblijf is ook veel langer. Korte citytrips hebben plaatsgemaakt voor tripjes van enkele weken op het platteland. Ook zijn mensen weer veel optimistischer voor het boeken van hun verblijf. Tijdens 2020 boekte mensen hun reis vaak last-minute omdat de reisadviezen, regels en kleurcodes bijna dagelijks veranderden; nu zijn er al veel zomervakanties vastgelegd. Airbnb maakte het ook veel eenvoudiger om reizen te kunnen annuleren door de afschaffingskosten te annuleren voor gebruikers en de verhuurders zelf te compenseren.

Airbnb verwacht dat de reissector dit jaar nog zal kunnen herstellen van een moeilijk 2020. 4 miljoen huurders in 100.000 steden overal ter wereld bieden hun accommodatie via het platform. Heb jij je reis al geboekt voor de zomer? Blijf je in België of durf je opnieuw naar het buitenland te trekken? Deel je reisplannen gerust met ons in de reacties onderaan dit artikel.

airbnbbusinesscoronatoerisme

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals