‘Bill Gates moest Microsoft verlaten wegens grensoverschrijdend gedrag’

Volgens Wall Street Journal was het vertrek van Bill Gates bij Microsoft niet helemaal vrijwillig. Er zou een intern onderzoek tegen hem aan de gang zijn voor grensoverschrijdend gedrag.

In maart 2020 kondigde Bill Gates aan na 45 jaar een stap opzij te zetten bij Microsoft. De reden die de stichter van de softwaregigant opgaf voor zijn vertrek luidde dat hij zich meer wilde focussen op filantropie. Via de Bill & Melinda Gates Foundation staat Gates bekend als een gulle weldoener. De invloed van Gates was sinds 2014 al afgenomen toen hij de fakkel van CEO doorgaf aan Satya Nadella, die vandaag de dag nog steeds die functie vervult.

Een rapport van Wall Street Journal werpt een nieuw en veel duisterder licht over het vertrek van Bill Gates bij Microsoft. Volgens bronnen van de Amerikaanse krant zou er op het moment van de aankondiging een intern onderzoek hebben gelopen rond grensoverschrijdend gedrag van Gates. Dat kwam er nadat een vrouwelijke ingenieur had toegegeven in het begin van de eeuw een affaire gehad te hebben met Gates. De bronnen bevestigen dat de directie dat nieuws niet licht opnam en mogelijk Gates formeel zou hebben weggestemd uit de directie. Als die informatie klopt, heeft Gates dus eieren voor zijn geld gekozen en zijn lot in eigen handen gehouden.

Vriendschappelijk beëindigd

De geruchten worden met klem ontkend door een woordvoerster van Gates. Zij bevestigt aan Wall Street Journal dat het ontslag volledig losstaat van het onderzoek en dat filantropie de enige reden is. Ook zouden Gates en de ingenieur hun affaire ‘vriendschappelijk beëindigd hebben’ en zou er dus geen sprake zijn van (poging tot) seksueel misbruik. De geruchten lekken uit ten midden van de echtscheiding tussen Bill Gates en zijn echtgenote Melinda French Gates. Overspel werd daarbij wel niet als officiële reden voor de echtscheiding gegeven. Beide partners zeiden in een gezamenlijk statement te veel uit elkaar gegroeid te zijn. In 2019 schreef Wall Street Journal al dat Melinda Gates de echtscheidingsprocedure had opgestart nadat Bill Gates werd gelinkt aan de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein. Er bestaat wel geen enkel bewijs dat hij ooit zou hebben deelgenomen aan diens praktijken. Vermoedelijk zullen we de echte reden dus nooit weten.

De tweet waarmee Melinda en Bil Gates hun echtscheiding aankondigden.

Schandalen rond grensoverschrijdend gedrag

Na een schandaal rond discriminatie en het negeren van klachten rond grensoverschrijdend gedrag in 2019, beloofde CEO Satya Nadella dat Microsoft in de toekomst beter te luisteren naar klachten van vrouwelijke medewerkers. De klacht tegen Bill Gates bleek al snel een ultieme testcase van die nieuwe belofte te worden. Een machtig man als Gates aan de deur zetten wegens grensoverschrijdend gedrag had een sterk statement kunnen zijn.

bill gatesbusinessmicrosoft

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals