Wat zijn de belangrijkste IT-prioriteiten van Belgische bedrijven?
Beltug organiseert elk jaar zijn Priorities Compass-onderzoek, waarbij ze aan Belgische IT-beslissers vragen wat hen bezighoudt. Dit jaar namen 268 respondenten uit het ruime netwerk van Beltug mee aan de enquête. Hoewel de vragenlijst een 40-tal thema’s behandelt, kwamen deze vijf onderwerpen naar voren als de belangrijkste IT-prioriteiten:
Cybersecurity
Een hele reeks IT-prioriteiten in het domein van cyberveiligheid blijft hoog scoren in het Beltug Priorities Compass 2021.
- Nu telewerk deel uitmaakt van het nieuwe normaal, beseffen bedrijven meer dan ooit de nood om hun werknemers te sensibiliseren over cyberveiligheid en privacy.
- Het blijft een topprioriteit voor de Belgische IT-beslissers.
- Het opstellen van een plan om op een gepaste manier met een cyberaanval om te gaan.
- Identiteits- en toegangscontrole in de cloud.
- En ook voor OT-security (het beveiligen van technologische infrastructuur in productieomgevingen) klinkt de vraag naar een goede strategie en geschikte oplossingen steeds luider.
Beleid rond data
Over het belang van data, de basis voor een betere customer experience, proces- en productinnovatie of nieuwe businessmodellen, is al veel gezegd. Bedrijven beseffen vandaag de dag zeer goed het potentieel van hun data. Daarom plaatsten ze dit jaar data governance hoog op de prioriteitenlijst. Wie is eigenaar van de data die we verzamelen? Wie mag ze commercialiseren? En hoe kunnen we onze data veilig delen met andere partijen? Al deze vragen houden Belgische IT-beslissingsnemers duidelijk wakker.
- Lees ook: 5 tips om meer te halen uit je data
Afhankelijkheid van cloudproviders
De digitalisering van onze economie heeft een boost gekregen, dat is intussen genoegzaam bekend. Maar de overstap naar cloudtoepassingen en -infrastructuur blijft vele vragen oproepen rond de juiste strategie voor de toekomstige IT-architectuur. Welke applicaties je als organisatie naar de cloud brengt, en welke niet, blijven moeilijk vragen. Daarnaast heeft de beslissing met welk cloudproviders een bedrijf samenwerkt, belangrijke implicaties voor de toekomstige groei van de IT-omgeving en de mogelijkheden die ze kan bieden voor de gebruikers. Bij die beslissing spelen diverse elementen mee: kostprijs, efficiëntie, veiligheid en betrouwbaarheid van de gekozen optie. Bovendien rijzen er vragen rond een mogelijke vendor lock-in en de dominantie van een aantal grote spelers.
Scoren hoog op de prioriteitenlijst: deze afhankelijkheid van de cloud providers en het onderhandelen van contracten. Complexe contracten en weinig transparante licentiemodellen maken het voor de IT-beslissers moeilijk om de exacte (toekomstige) kosten in te schatten en om het beheer van hun software te optimaliseren.
Hybride werken
De impact van de coronapandemie sijpelt ook dit jaar door in de Beltug-bevraging. Bedrijven zijn massaal aan het bekijken hoe ze hybride werkvormen, met een combinatie van activiteit op kantoor, in satellietlocaties en thuis, het best kunnen organiseren. De uitdagingen van het telewerken blijven, de uitdagingen van de terugkeer naar kantoor komen erbij: welke nieuwe technische middelen komen er op de markt voor het organiseren van hybride vergaderingen? En in de wetenschap dat de functie van het kantoor volop verandert: hoe kan men kantoren anders inrichten?
Belang van regelgeving
Ruim 3 jaar na de inwerkingtreding van de GDPR-regelgeving blijven bedrijven zoeken naar de manier om de privacy van hun klanten en personeel op een werkbare manier te waarborgen. Het vacuüm gecreëerd door Schrems-II – een arrest dat het onduidelijk maakt hoe je als organisatie moet omgaan met data die bij VS-aanbieders ondergebracht zijn – creëert nieuwe bezorgdheden.
Wat zijn voor jouw bedrijf de belangrijkste IT-prioriteiten en -uitdagingen de komende jaren? Laat het ons weten in de reacties.