Nieuws

Gelekte documenten verbinden Huawei met Chinese spionage

Nieuwe gelekte documenten van Huawei wijzen er naar verluidt op dat het bedrijf samenwerkte met de Chinese overheid voor binnenlandse spionage.

Dat blijkt uit een bericht van The Washington Post, wat door techsite The Verge werd opgepikt. Huawei stelde zelf steeds dat dit niet het geval was, maar nieuwe informatie trekt dat in twijfel. Volgens de documenten zou de Chinese techreus met zijn werk mee verwikkeld zijn in de onderdrukking van Chinese minderheden in de Xinjiang-regio, en dat op verscheidene manieren.

De gelekte documenten bestaan uit een honderdtal PowerPoint-presentaties die The Washington Post kon verkrijgen, met in totaal meer dan 3.000 slides. Deze zouden tussen 2014 en 2018 zijn opgesteld. Het zou deze van een publieke site van Huawei hebben kunnen halen die inmiddels offline staat. De vertaalde presentaties tonen hoe Huawei samen met enkele andere bedrijven systemen ontwikkelde die door de overheid werden gebruikt.

Onderdrukking van minderheden

Een van deze systemen zou een beveiligingssysteem zijn voor gevangenissen. Dit zou naar verluidt gebruikt worden in gevangenissen in de Xinjiang-provincie. Deze regio wordt tevens vaak aangewezen als de plaats waar er onderdrukking van de Oeigoerse bevolking plaatsvindt. Zij zouden het grootste deel van de bevolking in de gevangenissen uitmaken.

Credit: The Washington Post

Daarnaast zou Huawei ook meewerken aan beveiligingstechnologieën, en zou met zijn gezichtsherkenningssoftware ordediensten helpen. Er zou tevens een systeem actief zijn waarmee de locatie van bepaalde politieke figuren gevolgd kan worden aan de hand van hun mobiele toestellen.

Er zou ook een stemanalyse-technologie zijn ontwikkeld. Hierbij zouden stemopnames kunnen worden vergeleken met een database van reeds opgenomen stemmen. Hoe deze stemopnames verzameld worden, is onduidelijk.

Voorzichtigheid

Ook al lijkt de data legitiem, toch is de nodige voorzichtigheid belangrijk. The Washington Post gaf zelf al aan dat het niet kon bevestigen wanneer deze getoond werden, en aan wie. Het is dus nodig om alles voorlopig met de nodige korrels zout te nemen. Volgens Huawei is de informatie incorrect en legt het de prioriteit bij het beschermen van de privacy. Het bedrijf stelt niet mee te werken aan de ontwikkeling of verkoop van systemen die mensen opvolgen. Het zou enkel de algemene standaarden binnen de industrie naleven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business