Match Group trekt Google voor de rechter rond betalingsplatformen
Van liefde tussen beide partijen is er geen sprake meer. Match Group, het overkoepelend bedrijf achter de bekende apps Tinder, OkCupid en Match klaagt Google aan. Het bedrijf diende gisteren de klacht in bij een district in Californië, wat door techsite TechCrunch werd opgepikt. Volgens Match Group zou Google een monopolievormende houding aannemen die nadelig is voor de ontwikkelaars.
“Tien jaren geleden was Match Group een partner van Google. We zijn nu zijn gijzelaars”, zo valt er te lezen in de klacht. “Google lokte app-ontwikkelaars naar zijn platform met de belofte dat we gebruikers een keuze konden geven rond hoe ze voor hun diensten willen betalen. Zodra het de markt voor de verdeling van Android-app monopoliseerde met Google Play door op het succes van de populairste app-ontwikkelaars mee te surfen, besloot Google om alternatieve in-app-betaalmogelijkheden te verbannen zodat het een aandeel van ongeveer elke transactie op Android in handen kreeg.”
Ontwikkelaars met apps in de Google Play Store moeten steeds een bepaald deel van hun inkomsten afgeven aan Google. Voor het eerste miljoen dollar aan omzet van de ontwikkelaar is dat 15 procent, en daarna stijgt het naar 30 procent. Ze mogen enkel gebruikmaken van de betalingssystemen van Google in de Play Store. Daardoor zijn ze van mening dat Google zich hier anti-competitief opstelt.
Nieuwe stap
De timing lijkt vrij bewust gekozen. Vorige week diende Match Group een gelijkaardige klacht in tegen Google bij de Nederlandse marktregulator Autoriteit Consument en Markt (ACM). Daarnaast vindt er bij dezelfde consumentenorganisatie een gelijkaardige rechtszaak plaats tegen Apple. Vorig jaar gaf Match Group aan bij de ACM dat het schade ondervond vanwege het gelijkaardige monopolie rond betalingssystemen in de Apple App Store. Na een onderzoek werd Apple verplicht tot het betalen van een boete die inmiddels opliep tot 50 miljoen euro. Daarnaast moest het bedrijf een alternatief betalingssysteem verzinnen om de apps op hun platform te houden. Herhaaldelijke pogingen van de techreus om tegemoet te komen bleken voor de Nederlandse marktregulator echter tot nu nog steeds onvoldoende.
Deze nieuwe stap belooft alvast wat bijkomend elan te geven aan de strijd van ontwikkelaars tegen de app-winkels. De uitspraak wordt nog even afwachten. Mogelijk zorgt dit wel voor een stortvloed van andere rechtszaken indien Match Group toch gelijk krijgt van de rechter.