Nieuws

AI-animatietool van Meta open source beschikbaar gesteld

Meta Animated Drawings
Animated Drawings, een AI die digitale animaties kan maken, is het jongste kind van Meta. Het bedrijf maakt de code achter het systeem open source beschikbaar.

Animeren kan je, net als zoveel andere skills, leren. Alleen heb je dan een flink aantal hindernissen te overbruggen: eerst en vooral moet je goed en consistent tekeningen kunnen maken en overweg kunnen met animatie-software. Met Animated Drawings probeert Meta die hindernissen weg te nemen en iedereen de mogelijkheid bieden om tekeningen te doen bewegen.

Om het AI-systeem te trainen werd eerst een ‘Animated Drawings Demo’ op poten gezet. Op die manier kon de AI getraind worden met échte input. Het is een aanpak die bovendien vaker voorkomt: OpenAI stelde ChatGPT aanvankelijk beschikbaar met het doel verder aan het de chatbot te kunnen sleutelen. Gebruikers die tekeningen uploadden in de demo konden Meta toestemming geven om hun data te hergebruiken.

Op die manier verzamelde Meta data van 1,6 miljoen verschillende tekeningen. Het bedrijf stelt vast dat heel wat inzendingen niet aan de voorwaarden voldeden. De bedoeling van Animated Drawings was aanvankelijk om tekeningen van mensachtige poppetjes te kunnen animeren. Ingezonden tekeningen dienden dan ook vooral om het AI-systeem aan te leren waar ellebogen, knieën en andere gewrichten kunnen plooien.

Tussen de 1,6 miljoen ingewonden afbeeldingen zaten heel wat bedrijfslogo’s, knuffelberen, anime-karakters, actiehelden, viervoeters, vissen, vogels en noem maar op. Zaken waarmee het AI-systeem niet onmiddellijk mee aan de slag kon, dus.

Meta concludeert daaruit dat er een bijzonder grote interesse is zulke AI-geautomatiseerde animaties. Om daar gehoor aan te geven stelt de technologiereus de code en het achterliggende model nu opensource beschikbaar. Op die manier kunnen individuele ontwikkelaars voortbouwen op het project en ondersteuning toevoegen voor zaken die ze zelf nodig hebben of graag in de tool zouden zien.

Uitgelicht artikel Meta logo Bij Meta genereert AI binnenkort reclame

Het project is terug te vinden op GitHub. Wie zelf eens met de tool aan de slag wil kan via deze link meteen animaties beginnen maken.

aiartificiële intelligentiemeta

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen