Nieuws

Arm trekt naar Amerikaanse beurs, geen overname door Nvidia

arm
Chipdesigner Arm trekt naar de Amerikaanse beurs. Eerder wilde GPU-fabrikant Nvidia het bedrijf overnemen, maar dat mislukte.

Lange tijd werd gespeculeerd dat Nvidia de chiparchitecten van Arm in de eigen rangen zou verwelkomen. Een overname bleek echter minder vanzelfsprekend dan gedacht: vaak bleek het lastig om goedkeuring te krijgen voor de overname. ’s Werelds grootste GPU-fabrikant en de chiparchitecten van Arm gaan dan toch apart verder. Voor de chiparchitecten passeert de weg vooruit wel langs de beurs, dat maakt moederbedrijf Softbank bekend in een persbericht.

Voor die beursgang kiest het van oorsprong Britse bedrijf echter niet voor een beursgang in eigen land. Tot 2016 stond Arm Limited echter al genoteerd aan de London Stock Exchange. Anno 2023 kijkt de chipfabrikant voor de beursgang naar de Nasdaq.

Niet alle aandelen van het bedrijf gaan echter in de verkoop. Moederbedrijf Softbank blijft een meerderheid van de aandelen in eigen handen houden, zodat het Arm toch een dochterbedrijf mag blijven noemen. Over het aantal aandelen en de prijs ervan is momenteel niets geweten.

ARM-chips

De meeste computerchips maken gebruik van de x86-architectuur. Er zijn echter meer en meer smartphones en tablets: apparaten die idealiter met een zuinigere chip werken omdat ze energie uit een batterij halen. De Arm-architectuur is echter bijzonder zuinig en dus ideaal om in mobiele toestellen te verwerken. Arm maakt echter zelf geen chips: chipfabrikanten nemen een licentie op het design van Arm om volgens die blauwdrukken chips te mogen fabriceren. Vervolgens komen ze terecht in allerlei smartphones en tablets.

Uitgelicht artikel Arm Chipdesigner Arm zou smartphones duurder kunnen maken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business