Nieuws

Google patcht 47 beveiligingsproblemen met nieuwe update

update
Met de laatste beveiliginsupdate voor Android lost Google maar liefst 47 beveiligingsproblemen op voor verschillende smartphones.

Een nieuwe maand betekent voor meeste besturingssystemen ook een reeks veiligheidsupdates. Voor Android is het deze keer niet anders: Google verhelpt met de laatste update maar liefst 47 kwetsbaarheden die je smartphone openstelden voor apps met slechte bedoelingen.

Hoog risico

Veiligheidsproblemen krijgen doorgaans een score waarmee beoordeeld wordt hoe ‘erg’ ze zijn en hoezeer ze schade kunnen toebrengen aan apparaten. Van de 47 problemen die Google met de meest recente update verhelpt, krijgen er twee de stempel ‘gemiddeld’. Alle overige veiligheidslekken krijgen, zonder uitzondering, een hoog risico toebedeeld.

Veel van de veiligheidsproblemen maakten het mogelijk dat applicaties als root-gebruiker kunnen optreden. Daarbij krijgen applicaties dezelfde rechten als de administrator en dus de mogelijkheid om allerlei zaken aan het systeem aan te passen. In meeste gevallen hoefde de gebruiker daarvoor niets te doen: het veiligheidsprobleem zou ook zonder interactie met de gebruiker uit te buiten zijn.

Niet actief uitgebuit

Die uitspraak moet wel in de voorwaardelijke wijs gesteld worden. Google was namelijk snel genoeg om de veiligheidslekken te dichten: voor zover bekend zijn er geen hackers die van de lekken gebruik maakten. Nu Google de lekken gedicht heeft en de informatie over de problemen openbaar maakt, kan dat echter veranderen. Zie je de komende dagen mogelijkheid om een veiligheidsupdate te installeren? Sla deze dan zeker niet over. Zo ben je er zeker van dat je smartphone veilig blijft.

Uitgelicht artikel Malware Onderzoekers ontdekken 34 Play Store-apps met malware

In de laatste veiligheidsupdate zitten bovendien oplossingen voor problemen met chipsets en onderdelen van specifieke fabrikanten. Zo krijgt de Mali-GPU van Arm enkele updates, net als de PowerVR-GPU van Imagination Technologies, die in verschillende smartphones zit ingewerkt. Ook voor componenten van MediaTek, Qualcomm en Unisoc zijn veiligheidsupdates beschikbaar.

Twee ‘patchniveaus’

Zie je binnenkort een melding voor een update met patchniveau ‘2023-05-01’ of ‘2023-05-05’, installeer hem dan meteen. Welke van de twee updates je voorgesteld krijgt zal afhangen van welke componenten er precies in je smartphone zitten en door welke problemen je smartphone zoal geteisterd kan worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business