Spotify verwijdert tienduizenden nummers na AI-manipulatie

Spotify
© iStock / stockcam
Tienduizenden AI-gegenereerde nummers zijn van Spotify verwijderd. Volgens de streamingsdienst zijn de luistercijfers van die tracks gemanipuleerd.

Spotify neemt vooralsnog geen standpunt in tegen AI-gegenereerde content. De nummers werden dan ook expliciet niet verwijderd omdat ze met kunstmatige intelligentie werden vervaardigd. Wel haalde Spotify de nummers offline nadat bleek dat de luistercijfers kunstmatig waren opgehoogd. Op basis van die luistercijfers bepaalt de streamingsdienst de inkomsten voor de muzikanten.

In het geval van tienduizenden door Boomy, een AI-platform voor muziek, gegenereerde nummers was dat cijfer kunstmatig verhoogd om de inkomsten te doen stijgen. Overigens bleek dat slechts bij een beperkt deel van de via Boomy geschreven nummers het geval te zijn. Spotify verwijderde naar eigen zeggen enkele tienduizenden nummers. Dit zou neerkomen op 7 procent van de nummers die via het platform zijn aangemaakt, stelt het bedrijf tegenover Financial Times.

Het muziekgeneratieplatform zegt zich niet te herkennen in het nieuws. Boomy zou geen gebruik maken van kunstmatige toepassingen om de luistercijfers te verhogen. Inmiddels heeft dat bedrijf gesprekken gestart met Spotify om het herstel van verwijderde nummers te starten.

Vooral een geldkwestie

Voor Spotify is de zaak dus vooral een geldkwestie. Muzikanten hopen ondertussen dat zulke massa-verwijderingen van AI-nummers vaker gaan plaatsvinden. Ze maken zich zorgen over manipulatieve toepassingen om de luistercijfers te verhogen, maar bovenal ook voor de impact van zulke AI op de toekomst van de muziekindustrie.

Kunstmatige intelligentie maakt namelijk gebruik van bestaand materiaal om nummers te creëren. Die training wordt meestal gedaan met auteursrechtelijk beschermd materiaal, om vervolgens een nummer te vervaardigen die niet van dezelfde bescherming geniet.

Opkomst van AI-muziek

Daar komt bij dat AI nummers kan genereren van bepaalde zangers, terwijl die beroemheden zelf nooit bij de creatie betrokken werden. Recent kwam bijvoorbeeld naar buiten dat een creator op TikTok een nummer met de stemmen van the Weeknd en Drake had gecreëerd genaamd “Heart on my sleeve”, zonder dat de twee zangers daarvan op de hoogte waren gesteld. Pas nadat de track miljoenen views had vergaard op onder meer Spotify, Apple Music en YouTube, werd het nummer door de streamingsdiensten verwijderd.

Uitgelicht artikel Spotify audiokwaliteit Zo verbeter je de audiokwaliteit op Spotify

Universal Music Group, dat onder meer opkomt voor de rechten van zangers als the Weeknd, Drake en Ariana Grande, heeft streamingsdiensten intussen verzocht AI-platformen als Boomy te weren van muziekmateriaal. Zo kunnen zij hun AI niet trainen met hi-res audio.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business