Nieuws

Twitter beschuldigt Microsoft van misbruik persoonsgegevens 

Twitter
© iStock
Twitter-CEO Elon Musk beschuldigt Microsoft van ongeoorloofd gebruik van de Twitter-API voor het verzamelen en delen van gebruikersgegevens.

Musk heeft dat zelfs in een brief van zijn persoonlijke advocaat, Alex Spiro, overgemaakt aan Microsoft. Dat schrijft The New York Times. In de brief schrijft Spiro dat “Microsoft mogelijk meerdere afspraken in de overeenkomst (voor het gebruik van de Twitter-API, nvdr.) met de voeten getreden heeft en dat voor een langere periode”.

Concreet zou Microsoft meer persoonsgegevens uit Twitters Application Programming Interface (API) gebruikt hebben dan nodig was. Bovendien zou de techreus die gevoelige persoonsgegevens ook nog eens gedeeld hebben met overheidsagentschappen, zonder toestemming. Nog volgens Spiro zou Microsoft geweigerd hebben om te betalen voor het datagebruik.

Microsoft aangeklaagd

Microsoft gebruikte via de overeenkomst jarenlang Twitter-gegevens in verschillende producten, waaronder Xbox, Bing en andere advertentietools. Omdat Twitter naar verluidt wel 50.000 dollar per maand aanrekende voor andere organisaties die de API gebruikten, besloot Microsoft om er afstand van te nemen. Zo verwijderde het Twitter van zijn tool voor het beheren van sociale media en stopt het de optie om screenshots en videoclips naar Twitter te uploaden vanop Xbox-consoles en de Game Bar in Windows.

“Ze hebben illegaal Twitter-data toegepast op hun modellen. Tijd voor een rechtszaak”, tweette Elon Musk de voorbije maand al. Het is niet duidelijk of beide partijen elkaar uiteindelijk ook in de rechtbank zullen zien. Twitter eist alvast dat Microsoft nagaat op welke manier de data gebruikt wordt. Musk en co vragen verder ook nog dat ze tegen juni een rapport opstellen waaruit duidelijk moet blijken hoeveel gegevens Microsoft heeft en hoe die gebruikt en opgeslagen worden. Tot slot wil Twitter ook weten welke gegevens uiteindelijk bij overheidsdiensten zijn beland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business