Nieuws

EU dwingt Google mogelijk tot verkoop (deel) advertentiebusiness

Bard
De kans bestaat dat de Europese Commissie Google dwingt een deel van het bedrijf te verkopen.

Er hangt een donkergrijze wolk boven Google en die kan op elk moment barsten. Een niet nader genoemde bron meldt bij Reuters dat de Europese Commissie Google ertoe wil dwingen een deel van zijn advertentiebusiness te verkopen.

Dat Google een dominante positie op het internet heeft staat buiten kijf. Om die reden startte de Europese Commissie vorig jaar nog een onderzoek naar de aanwezigheid van Google in de wereld van online-advertenties. De zoekmachinegigant is in die sector namelijk in zo goed als alle lagen vertegenwoordigd. Volgens onderzoekersfirma Insider Intelligence zou de zoekmachinegigant een marktaandeel van 28% hebben op de wereldwijde advertentie-inkomsten. Een situatie die de competitiviteit niet ten goede komt, aldus de commissie.

De Europese Commisie zou die competitiviteit echter graag herstellen. De commissie legde eerder al een aantal voorwaarden voor aan Google. Het bedrijf zou de wensen van de commissie echter niet voldoende ingewilligd hebben. Om de advertentiemarkt open te breken zou nu het grove geschut worden bovengehaald.

Volgens de bron van Reuters zou de Europese Commissie al vanaf woensdag een klacht kunnen indienen. Het lijkt erop dat de klacht Google moet gaan dwingen om een deel van de advertentiebusiness van de hand te doen. Dat de Europese Commissie zulke maatregelen neemt is nogal ongewoon. Hetzelfde zou echter gelden voor de frustratie jegens Google, omdat het bedrijf niet voldoende zou doen om een competitieve markt mogelijk te maken.

De EU staat niet alleen in haar schoenen. Eerder dit jaar ging in de VS ook een rechtszaak van start. Ook daarin wordt Google gedwongen om zijn software voor het beheren van advertentiecampagnes te verkopen. Ook daar klink het dat Google zijn dominante positie in de online-advertentiewereld op een illegale wijze misbruikt. Bij Google delen ze die zienswijze echter niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business