WhatsApp laat je nu sneller chatgeschiedenis overzetten

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
WhatsApp heeft vrijdag een functie aangekondigd om gemakkelijker chatgeschiedenis over te zetten via een QR-code. Dit werkt wel enkel op hetzelfde besturingssysteem.

WhatsApp-chatgeschiedenis overzetten tussen twee smartphones is niet altijd even gemakkelijk. Als je een back-up maakte via Google Drive of iCloud gaat dit nog relatief vlotjes. Data die opgeslagen staat op de servers van de technologiegiganten is echter niet versleuteld. Verder nemen back-ups veel ruimte in beslag op je iCloud-account. Het schoentje begint echter pas écht te wringen als je gesprekken moet overzetten tussen toestellen met verschillende Google of iCloud-accounts, dat is met zulke back-ups immers niet mogelijk. Of, althans: dat was niet mogelijk.

Overzetten met een QR-code

Meta kondigde vrijdag namelijk de optie aan chatgeschiedenis over te zetten via een QR-code. Kies je voor die methode, dan word je chatgeschiedenis overgezet via een lokale verbinding. Google en Apple worden zodoende buitenspel gezet. Bij het overzetten moet het oude toestel enkel een QR-code scannen van op het scherm van de nieuwe telefoon. Vervolgens wordt een draadloze verbinding opgezet tussen de toestellen om de chatgeschiedenis over te zetten.

Volgens Meta hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over de beveiliging van hun gesprekken. De bestanden worden namelijk versleuteld verzonden. Ook komen er geen servers van WhatsApp te pas aan de transfer; de chatgeschiedenis wordt lokaal overgezet. Op het nieuwe toestel doorloop je, na de transfer, de reguliere instelprocedure van de chatdienst.

OS-gebonden transfer

Momenteel werkt de functie wel enkel tussen toestellen met hetzelfde besturingssysteem. Meta laat je dus geen chatgeschiedenis uitwisselen tussen Android en iOS, of omgekeerd. Wel mogen de toestellen op andere versies van de besturingssystemen draaien. Het kan dus gerust zo zijn dat het oude toestel Android 10 draait, terwijl de nieuwe smartphone met Android 13 komt.

Uitgelicht artikel WhatsApp Business logo WhatsApp Business lost belangrijke pijnpunten op

Uitrol voor bètagebruikers

Niet iedereen heeft direct toegang tot de nieuwe transfer-optie. Volgens WhatsApp wordt de optie momenteel getest op zowel Android als iOS. Vooralsnog geldt dat dus enkel bètagebruikers van de nieuwe mogelijkheid gebruik kunnen maken. Meestal duurt het daarna nog enkele dagen of weken vooraleer iedereen ervan kan genieten. Houd dus zeker de Play Store en App Store in de gaten voor WhatsApp-updates.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business