Nieuws

Instagram komt met AI-label voor foto’s

Instagram logo met blauwe achtergrond
© Unsplash
Instagram krijgt binnenkort AI-labels voor middels artificiële intelligentie (AI) gegenereerde afbeeldingen. De functie wordt momenteel ontwikkeld.

De functie is naar verluidt onderdeel van Meta’s Llama 2-AI-model. Met dat model kan Instagram straks dus ook AI-gegenereerde afbeeldingen herkennen, meldt reverse-engineer Alessandro Paluzzi op X. Paluzzi plaatste alvast een eerste schermafbeelding van de uitleg bij het AI-label. De tekst die Meta schreef legt uit dat een afbeelding was gemaakt of bewerkt met AI.

Opmerkelijk is ook dat het label mogelijk ook door creators zelf kan worden toegevoegd. “De creator of Meta meldde dat deze content werd gemaakt of bewerkt door AI”, leest de volledige uitleg.

De komst van het AI-label moet het makkelijker maken AI-gegenereerde content te herkennen, licht de socialemediagigant verder toe. Momenteel is dat soms vrijwel onmogelijk – hoewel afbeeldingen gegenereerd door AI soms niet perfect zijn, zijn ze ook steeds vaker niet van echte afbeeldingen te onderscheiden. Het nieuwe label brengt daar dus verandering in. Hoe Meta’s taalmodel zulke afbeeldingen herkent, blijft intussen ongeweten.

AI-detectietools

OpenAI haalde recent zelf nog zijn herkenningsmodel voor AI-teksten offline. Hiertoe besloot de AI-ontwikkelaar nadat de AI-detectietool ‘slechte resultaten gaf’. Er was nog te vaak sprake van een false-positive: menselijke teksten werden als door-AI-gegenereerd aangemerkt. Of Meta daar een waterdichte oplossing op heeft gevonden moet mettertijd blijken.

Wanneer het AI-label verschijnt is voorlopig nog onzeker. Meta wilde niet reageren op vragen van Engadget. Dat Paluzzi een eerste screenshot kon maken van de functie, bewijst alvast wel dat een AI-label voor Instagram in aantocht is. In de tussentijd werken AI-giganten als OpenAI, Google en Meta samen aan veiligheidsmaatregelen voor AI-afbeeldingen. Zo krijgen ze binnenkort een watermerk mee van de betreffende AI-dienst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business