Nieuws

Google Chrome introduceert AI-samenvattingen

Google Chrome
© Google
Google introduceert ditmaal AI-samenvattingen voor websites in Google Chrome. Vooralsnog zijn de AI-samenvattingen wel enkel beschikbaar als experimentele functie.

Google schrijft over de AI-samenvattingen in een blogpost over generatieve AI. Meer specifiek gaat het om Google’s AI-aangedreven zoekervaring (SGE). Die functies lanceerde Google minder dan drie maanden geleden en zijn nu alweer toe aan een upgrade. Een van de belangrijkste upgrades is de komst van AI-samenvattingen naar Google Chrome.

Gebruikers kunnen de functie per direct inschakelen in Chrome op Android en iOS. De desktopversie van Chrome krijgt de functie ‘ergens de komende dagen’. De functie werkt vrij simpel: Chrome toont op webpagina’s met veel tekst een knop om een AI-samenvatting te genereren. Vervolgens toont de browser in bulletpoints de belangrijkste informatie op de webpagina. Gebruikers kunnen ook op zo’n punt klikken, en worden dan doorverwezen naar de corresponderende tekst op de website.

Uitgelicht artikel Google AR Google wil ChatGPT overtreffen met Gemini

Google toont in zijn AI-samenvattingen ook vragen die het artikel beantwoordt. De samenvattingen zijn volgens Google ontzettend behulpzaam bij ‘complexe materie’. Tegelijk kan de tool ook helpen bij het samenvatten van recepten of het begrijpen van aankoopadvies voor een nieuw product. Zeker bij lange teksten is het soms lastig de bomen door het bos te zien.

Enkel in de Verenigde Staten

Google meldt dat de AI-samenvattingen niet werken op pagina’s met een betaalmuur. Verder zijn de generatieve AI-functies voor Chrome en Google Zoeken vooralsnog niet in Europa beschikbaar. Enkel gebruikers in de VS kunnen de SGE-functies testen via Labs.

Dat geldt ook voor generatieve AI in de zoekmachine. Die functie kreeg ditmaal ook een upgrade, en kan voortaan definities van begrippen in de tekst tonen. Welke woorden worden uitgelicht hangt af van de context. Gebruikers kunnen dus niet voor elk woord in de tekst direct definities opvragen – uiteraard kan dat wel met een losse zoekopdracht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business