Nieuws

WiFi 7 hoogstwaarschijnlijk niet op Windows 10 te gebruiken

Windows 10 21H2
© iStock
Microsoft gaat ondersteuning voor WiFi 7 wellicht voorbehouden voor Windows 11 en 12. Windows 10 lijkt niet opgenomen in de plannen.

De informatie komt uit supportdocumenten van chipmaker Intel. Daarin worden de details beschreven van de nieuwe wifistandaard. Zo komen Linux, ChromeOS en Windows 11 aan bod, maar over oudere Windows-versies wordt met geen woord gerept.

Focus op Windows 11 en 12

Windows 12 zit al een tijdje in de pijplijn, met als werktitel Hudson Valley. Microsofts nieuwste besturingssysteem zou in de loop van 2024 moet uitkomen. Als het goed is, zou WiFi 7 dan al een tijdje officieel beschikbaar zijn. Het lijkt ons sterk dat Microsoft tot twee Windows-versies terug ondersteuning biedt. Wellicht kunnen Windows 10-gebruikers dus niet meegenieten van de snelste netwerkstandaard. De softwaregigant heeft daarover wel nog niet gecommuniceerd.

De zogenaamde end-of-support voor Windows 10 ligt vast op 14 oktober 2025. Je zou dus kunnen redeneren dat er nog WiFi 7-ondersteuning zou mogen komen. Toch is het net wat complexer dan dat. Om de nieuwste wlan-standaard te doen werken met Windows 10, volstaat het niet om zomaar nieuwe drivers uit te brengen. Een deel van de substructuur van het OS zou dan aangepast moeten worden en het lijkt ons weinig waarschijnlijk dat Microsoft zulke middelen gaat vrijmaken voor een besturingssysteem waarvan de vervaldatum in zicht is.

WiFi 7 als nieuwe standaard

Of gebruikers van Windows 10 echt zullen malen om dat ‘gemis’, blijft maar de vraag. WiFi 6 haalt theoretische snelheden van 9,6 Gbps, wat al ruim volstaat voor de huidige internetabonnementen. WiFi 7 heeft naast een snelheid tot 46,1 Gbps ook betere latentietijden, dankzij de P802.11be-standaard. Afhankelijk van de toepassing, kan je daar wel wat van gaan merken, als je router WiFi 7 ondersteunt, tenminste.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business