Nieuws

Elon Musk: X is straks niet meer gratis

X (Twitter)
© iStock / Robert Way
Als het aan Elon Musk ligt is het einde van X als gratis sociaal medium voorbij. Kortom: twitteren zou je binnenkort wel eens geld kunnen gaan kosten.

Musk probeert sinds de overname van Twitter – inmiddels natuurlijk X – op verschillende manieren geld in te zamelen. Tot op heden beperkte de miljardair dit tot advertenties en het X-abonnement – X Premium. Op termijn zou Musk zo’n abonnement voor alle gebruikers willen verplichten. Daarbij zou het wel gaan om een goedkopere variant op X Premium. De X-topman spreekt zelf over een ‘paar dollar’ per maand. Die paar dollar geeft gebruikers dan toegang tot het sociale medium.

Strijd tegen bots

Hoe ver zulke plannen gevorderd zijn? Dat is lastig te peilen. Musk sprak over de maandelijkse kost in een gesprek met de Israëlische premier Netanyahu. Tijdens dat gesprek kwamen onder meer AI en de risico’s van botnetwerken aan bod. Juist dat laatste wil Musk aanpakken door gebruikers te verplichten voor X te betalen. Het invoeren van zo’n maandelijks abonnement loopt voor partijen die bots aanbieden niet alleen flink in de papieren, stelt de CEO. Ze zijn er ook veel tijd aan kwijt.

Dat moet er dan weer toe leiden dat ze minder botaccounts kunnen aanmaken. De extra inkomsten die dit oplevert wil Musk bovendien inzetten om extra ontwikkelaars aan te nemen die maatregelen bedenken om botnetwerken tegen te werken.

Flinke extra inkomstenbron

Hoezeer Musk wil strijden tegen botaccounts, levert het waarschijnlijk een aardig zakcentje op. X zou momenteel 550 miljoen maandelijkse gebruikers hebben. Een klein deel daarvan betaalt nu al voor X Premium – de topman stelt dat het gaat om zo’n 800.000 gebruikers. Kortom: als Musk elke gebruiker maandelijks een paar dollar laat betalen, levert dat hem miljoenen extra inkomsten op.

Inkomsten die X overigens hard nodig heeft. In juli raakte nog bekend dat het sociale medium jaar-op-jaar 50 procent van zijn advertentie-inkomsten zag verdampen. De vraag is wel of gebruikers op X werkelijk bereid zijn maandelijks te betalen voor het platform. Zeker gezien steeds meer mensen overstappen naar concurrenten als Bluesky en in mindere mate Threads en Mastodon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business