Nieuws

Nederland stelt 5G-veiling wederom uit

5G frequentieveiling
© Unsplash / Igor
De Nederlandse overheid heeft de veiling van 5G-frequenties wederom uitgesteld tot 2024. Onenigheid over het zogenaamde Nationaal Frequentie Plan gooit roet in het eten.

In eerste instantie zou Nederland zijn Sub-6GHz-frequenties al in 2019 of 2020 veilen. Daar is het echter nooit aan toegekomen: de te veilen frequenties, rond de 3,5 GHz, zijn namelijk al in gebruik. De gebruiker – het Britse Immersat – werd verzocht een nieuwe locatie te zoeken voor zijn zendmasten. Na jaren van onderhandelingen hield Immersat eerder dit jaar voet bij stuk: het bedrijf is van mening dat verplaatsing naar een andere locatie, bijvoorbeeld Griekenland, nadelig is. Het wilde dus blijven; een besluit waar de Nederlandse overheid uiteindelijk zelf een stokje voor stak.

Immersat moet dus alsnog verplicht zijn biezen pakken. Met dat obstakel uit de weg leek een 5G-frequentieveiling binnen handbereik. Vanaf 1 februari 2024 zijn de frequenties van Immersat op de 3,5 GHz-band namelijk weer beschikbaar. Het Nationaal Frequentie Plan (NFP) lijkt nu echter een volgende horde op te werpen. Om de frequenties te mogen veilen moet het NFP worden aangepast; aanpassingen waar bepaalde partijen niet op zitten te wachten. Zij stapten reeds naar de rechter.

Intussen is het wachten op de uitspraak van de rechtbank, die medio oktober wordt verwacht. Door die vertraging lukt het nu alsnog niet om het NFP voor eind 2023 aan te passen, meldt de Rijksdienst Digitale Infrastructuur. Een veiling van de frequenties vindt daarom op zijn vroegst in 2024 plaats – vermits de rechter groen licht geeft.

Uitgelicht artikel telenet storing sad Legt Telenet een bom onder de 5G-veiling?

Nederland loopt achter

Vooralsnog veilde de Nederlandse overheid enkel de 700 MHz-band voor 5G-netwerken. Hoewel die band eerder ingezet werd voor 3G en 4G, zetten providers de frequentie steeds vaker in voor 5G om het bereik te vergroten. Naast 700 MHz is de 3,5 GHz-frequentie door de EU aanwezen als belangrijke 5G-band. In Nederland moeten providers het nochtans zonder die frequentie stellen en lopen ze daarmee – zeker qua snelheid – achter op 5G-netwerken elders in Europa.

Het BIPT rondde de Belgische 5G-veiling bijvoorbeeld al in 2022 af. Zowel de lage als hogere (3,4 GHz tot 3,8 GHz) banden werden reeds geveild. Hoewel België lang werd gezien als achterloper, lijkt juist Nederland nu die positie in te nemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business