Nieuws

Qualcomm vervangt ARM door RISC-V voor Wear OS

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm heeft dinsdagavond aangekondigd over te stappen op de RISC-V-architectuur voor Wear OS-chipsets. Hiervoor werkt het samen met Google.

“Qualcomm en Google breiden hun samenwerking op het gebied van wearables uit door een RISC-V Snapdragon Wear-SoC te ontwikkelen dat de volgende generatie Wear OS-horloges zal aandrijven”, openen de partners hun persbericht. Dit betekent mogelijk dat Qualcomm volledig afstapt van ARM-ontwerpen voor zijn wearable chipsets. De laatste jaren gebruikte de chipontwikkelaar steeds ARM’s Cortex-ontwerpen voor de Snapdragon Wear-serie. Aan die exclusiviteit komt nu een einde.

Weg van ARM

In de praktijk moet dit leiden tot ‘efficiënte en krachtige processoren’, licht Qualcomm toe. Hoe deze CPU’s zich laten vergelijken met Qualcomms huidige Snapdragon Wear-lijn is niet geweten. Het merk maakt immers geen claims over de prestaties, en spreekt ook niet over krachtigere processoren. Wel hamert de chipmaker op de efficiëntieslag die het met RISC-V kan bereiken.

Ook benoemt Qualcomm de extra aanpassingsmogelijkheden van de architectuur. Juist op dat vlak heeft RISC-V veel te bieden. In tegenstelling tot de ARM-architectuur, staat Qualcomm bij RISC-V zelf in voor het voltallige chip- en kernontwerp. De instructieset is volledig open-source en wordt mede ontwikkeld door onder meer Qualcomm, Intel, NXP, Bosch en Infineon. Het bedrijf kan zijn chipsets hierdoor beter afstemmen op de wensen van klanten.

“Hierdoor kunnen meer bedrijven de markt betreden, wat voor meer innovatie en concurrentie zorgt”, besluit Qualcomm.

Uitgelicht artikel Wear OS 4 smartphone wisselen Wear OS 4 lost belangrijkste pijnpunt smartwatches op

Nieuwe Wear OS-modellen

Wanneer de eerste RISC-V-processor voor Wear OS wordt gelanceerd, is vooralsnog niet bekend. Op dit punt is enkel geweten dat de bedrijven aan zo’n chipset werken. Meer details volgen op een later moment.

Onderhuids werkt Google al langer aan RISC-V. Met de komst van Android 14 worden processoren die op de RISC-instructieset gebaseerd zijn meteen ondersteund.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business