Nieuws

Huawei-telefoons zien Google-app als virus

Huawei
© Huawei
Huawei-smartphones die op het merkeigen HarmonyOS draaien, zien de Google-app als een virus. De Phone Manager vraagt om de app meteen te verwijderen.

Hoewel Google-apps al enkele jaren niet meer (officieel) ondersteund worden, kunnen gebruikers ze wel nog manueel installeren door ze te sideloaden (via een gedownload apk-installatiebestand). 9to5Google meldt dat er verschillende threads zijn opgedoken op Reddit, maar ook Googles eigen forums. HarmonyOS markeert de Google-app als een ‘TrojanSMS-PA’-virus en zegt dat de app “geïnfecteerd is”. 

Als gebruikers de app niet verwijderen, blijft dezelfde waarschuwing terugkeren: “de app houdt een hoog risico in”, zegt de Phone Manager-software van HarmonyOS. Die vraagt gebruikers om de app meteen te verwijderen, omdat die privé sms’jes zou versturen. “Deze app verzendt mogelijk sms’en op de achtergrond, die gebruikers vragen om te betalen voor volwassen content. Er kunnen op de achtergrond ook apps gedownload en geïnstalleerd worden of de app kan privé-informatie stelen die schade kan aanrichten aan eigendommen en een privacylek kan veroorzaken. We raden aan om de app meteen de de-installeren”, luidt de volledige melding.

Google-app als virus?

Naar alle waarschijnlijkheid is de melding helemaal van de pot gerukt en zorgt een probleem in Huawei’s software voor het vals alarm. Hetzelfde overkwam Google nog deze maand. Zo krijgen Samsunggebruikers meldingen van Play Protect dat de Samsung Wallet- en Samsung Messages-app gevaarlijk konden zijn en gede-installeerd zouden moeten worden. Al snel bleek dat de fout bij Google zelf zat.

Op de supportforums van Google melden enkele gebruikers dat het leegmaken van het cachegeheugen de meldingen voorlopig de kop zou indrukken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business