Nieuws

Apple ontkoppelt Europese App Store-betalingen in maart

Apple App Store Awards
© Apple
Apple gaat ontwikkelaars toelaten om in hun iOS-apps door te linken naar externe websites voor in-appaankopen. De ontkoppeling gebeurt in maart.

Voor onze regio is dat een gevolg van de nieuwe Europese wetgeving. Die verplicht Apple om al haar iOS-apparaten open te stellen om apps uit andere bronnen te downloaden. Maar misschien belangrijker: Apple zal dus niet langer de betaalmethode in handen hebben. Voorheen moest alles via de App Store passeren en kreeg Apple commissie op (in-app)aankopen. Het gevolg is dat aanbieders als Spotify in Europa hun abonnementen op iOS weer aan normale prijzen kunnen aanbieden, omdat ze straks hun eigen betalingsprovider kunnen gebruiken.

App Store-betalingen ontkoppeld

Ook in de VS wordt Apple ertoe gedwongen om app-ontwikkelaars externe betaalplatformen te laten gebruiken. De iPhonefabrikant nam dat op in zijn nieuwe richtlijnen. Op de Amerikaanse markt komt de verandering er nadat de United States Supreme Court een vraag om in hoger beroep te gaan had geweigerd, nadat een lagere rechtbank had geoordeeld dat Apple zijn ontwikkelaars alternatieve betaalmethoden moet aanbieden. Belangrijk verschil: in de VS geldt de nieuwe regel enkel voor iOS- en iPadOS-apps. Ontwikkelaars moeten nog steeds een deeltje van hun inkomsten (12 tot 27 procent commissie) afstaan aan Apple voor in-appaankopen die niet via de App Store verliepen.

Epic vs. Apple

Een andere belangrijke aanzet voor de nieuwe richtlijnen was uiteraard de rechtszaak die Apple had lopen tegen Epic Games. Die laatste wilde gamers via zijn eigen platform aankopen kunnen laten doen op iOS-platformen. Epic-CEO Tim Sweeney noemt de opvolging van Apple nu “naleving te kwader trouw”, omdat er op de Amerikaanse markt dus nog steeds “anticompetititieve” commissies gevraagd worden. Daardoor zullen alternatieve betaalsystemen volgens Sweeney toch naar de achtergrond geduwd worden, reageert hij in een bericht op X. Epic zou daarom nieuwe gerechtelijke stappen willen ondernemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business