OnePlus 12 officieel: extreem snel én extreem helder
Geruchtenmakers wisten de voorbije maanden al het nodige over de OnePlus 12 te vertellen. De Chinese lancering in december vulde de laatste onbekende details in. De Europese lancering is in dat opzicht dan ook niets meer dan een formaliteit. Wel een belangrijke: na maanden van wachten maakte de smartphonefabrikant dinsdag eindelijk de Europese prijzen en beschikbaarheid bekend.
“Crafted to perfection”
OnePlus speelt in het aankondigingsbericht in op zijn tienjarig bestaan. Het merk werd namelijk tien jaar geleden uit de doeken gedaan, in december 2013. Iets meer dan tien jaar later is het tijd voor de OnePlus 12: “een juweeltje tien jaar in de maak dat alles wat je wist over een vlaggenschipsmartphone overstijgt”, klinkt het.
Gigantisch oledscherm
Of het een juweeltje is, lees je uiteraard in ons testverslag van de OnePlus 12. Duidelijk is wel dat het toestel op specificatieniveau zijn concurrenten overstijgt. Dat begint al bij het 6,82-inch-oledscherm, dat een piekhelderheid van 4.500 nits kan produceren. Ter vergelijking: Samsungs Galaxy S24-serie blijft steken op 2.600 nits. Zoals gewoonlijk voor vlaggenschepen gaat het om een LTPO-scherm met een variabele verversing van 1-120Hz.
Gebruik je je smartphone wel eens in de regen, dan herken je waarschijnlijk wel de ergernis dat het scherm niet reageert als het nat is. OnePlus zegt dit op te lossen met Aqua Touch.
Snapdragon 8 Gen 3
OnePlus heeft de voorbije jaren niet bespaard op prestaties, en dat verandert niet met de OnePlus 12. Het toestel is uitgerust met Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3, die we ook kennen van de Galaxy S24 Ultra en andere vlaggenschepen voor 2024.
Gamers kunnen hun genot niet op met de OnePlus 12 door de aanwezige Pixelworks X7-beeldprocessor, die HyperRendering mogelijk maakt. “Met low-latency en onmerkbare frame interpolatie, low-power super-resolutie voor games en intelligente real-time super-definitie, doorbreekt HyperRendering de beperkingen van native game parameters om levendige beelden, rijke details, vloeiende overgangen en een meeslepende ervaring te leveren die games letterlijk naar een hoger niveau tillen”, licht OnePlus toe.
De aanwezige 12 GB of 16 GB RAM moet er bovendien voor zorgen dat applicaties te allen tijde snel kunnen laden. Zoals we dat van andere OnePlus- en OPPO-smartphones kennen kan je nog ‘virtueel’ werkgeheugen toevoegen. Daarbij wordt opslaggeheugen ingezet als werkgeheugen.
Razendsnel opladen
Zulke hardware vraagt flink wat stroom. Daarvoor bevat de OnePlus 12 een 5.400 mAh-batterij. Je laadt de accu volgens OnePlus in slechts 26 minuten volledig op met de meegeleverde SuperVOOC 100 W-oplader. Wie zijn smartphone liever draadloos oplaadt kan ook gebruikmaken van OnePlus’ snellaadtechniek. De los aan te schaffen AIRVOOC draadloze lader haalt namelijk snelheden tot 50 W. Met die draadloze lader is de smartphone in ongeveer 55 minuten volledig opgeladen.
Bekend camerasysteem
Voor de prestaties van de camera’s op de OnePlus 12 kan je terecht in onze review van de OnePlus Open. Het betreft namelijk exact dezelfde cameraopstelling:
- Hoofdcamera: 48 MP, Sony LYT-T808
- Groothoekcamera: 48 MP, Sony IMX581
- Telefotocamera: 64 MP, 3x optische zoom, OmniVision OV64B
Zowel de hoofd- als telefotohoekcamera bieden optische beeldstabilisatie, terwijl de groothoek het moet doen met elektronische beeldstabilisatie (EIS).
Net als voorgaande jaren valt het toestel onder het partnership met Hasselblad. Hasselblad ondersteunt OnePlus daarbij in het afstellen van zijn camerasysteem én biedt diverse handige cameramodi die oude Hasselblad-camera’s nabootsen. Daaronder valt ook de ‘Hasselblad Portrait Mode’.
OnePlus maakt verder bekend dat de OnePlus 12 4K-HDR-video kan schieten. Daarvoor maakt het toestel gebruik van het Dolby Vision-formaat, dat buitengewone kleuren, contrast en helderheid naar het scherm brengt. Het zorgt voor ultra-levendige kleuren, meer diepte in scènes, scherper contrast en rijkere details.
Prijzen en beschikbaarheid
Tot slot haalt het merk ook het unieke ontwerp van de groene OnePlus 12 aan, waarvoor het zich liet inspireren door de rivieren in het Alpenlandschap. De kleur komt overigens beschikbaar onder de naam “Flowy Emerald”. Fans van een zwarte smartphone kunnen ook terecht bij de OnePlus 12. Op de zwarte variant kreeg de achterkant een behandeling die zijn bijzondere textuur geeft. In beide gevallen is de achterkant gemaakt van Gorilla Glass 5.
Naast de kleuren kunnen gebruikers ook kiezen uit diverse opslagconfiguraties, met 12 GB of 16 GB RAM en 256 GB of 512 GB opslag. De standaardversie biedt 256 GB opslag. Hieronder vind je de prijzen van de verschillende modellen.
- 12 GB RAM en 256 GB opslag: 949 euro
- 16 GB RAM en 512 GB opslag: 1.099 euro