Nieuws

Samsung lanceert Galaxy S24 Ultra voor 1.449 euro

Samsung Galaxy S24 Ultra
© TechPulse/Bram Lodewijks
Samsung heeft woensdagavond de Galaxy S24-serie uit de doeken gedaan. De Samsung Galaxy S24 Ultra is het absolute topmodel met een prijskaartje van 1.449 euro.

Samsung begeeft zich met de Galaxy S24 Ultra op gelijke hoogte met Apples iPhone 15 Pro Max. Dat geldt in ieder geval voor de prijzen, maar ook de hardware en software moet de Galaxy S24 Ultra tot een gedegen concurrent maken. Galaxy AI is onmisbaar in dat verhaal, klinkt het bij de Zuid-Koreanen.

Specificaties Samsung Galaxy S24 Ultra

Wat de hardware van Samsungs absolute topmodel betreft, zijn de wijzigingen relatief kleinschalig. Het amoledscherm meet bijvoorbeeld nog altijd 6,8 inch. Wel is er gesleuteld aan de helderheid van het oledpaneel, die ditmaal stijgt tot 2.600 nits, van 1.750 nits op de Galaxy S24 Ultra. Het scherm is wederom voorzien van LTPO-techniek en haalt daarmee een variabele beeldverversing van 1-120Hz. De grootste verbetering van het scherm is mogelijk nog wel het verdwijnen van de afrondingen aan de zijkanten. Dit moet voorkomen dat je het scherm per ongeluk aanraakt.

Gerecycleerde materialen

Gezien het frame daarvoor op de schop moest, is daar ook het een en ander aan gewijzigd. Voortaan is de afronding van dat frame een heel stuk subtieler. Het frame is bovendien gemaakt van titanium, zoals we dat ook zagen op de iPhone 15 Pro-serie. Samsung claimt verder dat steeds meer materialen in de Galaxy S24 Ultra zijn gerecycleerd. Meer specifiek gaat het om 50% gerecycleerd kobalt in de batterijen en 100% gerecycleerde zeldzame aardmetalen in de luidsprekers.

Onder de motorkap treffen we Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3 aan; de eerste Qualcomm-chipset met ingebouwde AI-verwerking. Daaraan gekoppeld zit standaard 12 GB werkgeheugen, van 8 GB in de S23 Ultra. De batterij biedt verder een capaciteit van 5.000 mAh met 45 watt snelladen. Zoals je inmiddels wellicht gewend bent moet je daarvoor wel zelf een 45 watt-oplader aanschaffen.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S24 en S24+ Samsung Galaxy S24 en S24+ officieel: dit zijn de vernieuwingen

Nieuwe telefotocamera

Het camerasysteem van de Galaxy S24 Ultra blijft op grote lijnen gelijk aan zijn voorganger. Dat wil zeggen: enkel de 10MP-telefotocamera met 10x optische zoom verdwijnt. Die is op de Galaxy S23-vervanger opgevolgd door een 50MP-telefotocamera met 5x optische zoom. 100x Space Zoom zal, ondanks de gewijzigde cameraopstelling, beschikbaar blijven. Datzelfde geldt voor de hoofdcamera (200 MP), tweede zoomsensor (10 MP, 3x optische zoom), de groothoekcamera (12 MP) en tot slot de 12MP-selfiecamera.

Uitgelicht artikel samsung galaxy s23 wifi Samsung Galaxy S23 review

Eens je foto’s gaat maken zal in elk geval één ding opvallen: de camera-app toont voortaan een HDR-voorbeeld. Voorheen zag je de foto’s nog zonder de HDR-bewerking. Samsung claimt verder dat je met de Galaxy S24-serie zonder kwaliteitsverlies foto’s kan uploaden naar Instagram. Hoe dit uitpakt in de praktijk, zal mettertijd moeten blijken.

Galaxy AI-systeem

Hardware is zeker niet het enige dat de klok slaat op Samsungs vlaggenschepen. Sterker nog, AI lijkt wel de hoofdmoot. Vrijwel alle vernieuwingen van de Galaxy S24-serie zijn gedreven door AI, meer specifiek zelfs door Googles geavanceerde Gemini LLM. Dit zijn de AI-functies in een notendop:

  • Live Translate: AI wordt hierbij ingezet om realtime spraak- en tekstvertaling mogelijk te maken. Live Translate komt beschikbaar voor 20 talen, waaronder Engels en Frans. Samsung zegt dat de ondersteuning voor Nederlands eind 2024 volgt.
  • Chat Assist in Samsung Keyboard: Chat Assist moet helpen de juiste toon van een bericht te bepalen. Zo kan het AI-systeem helpen je boodschap beleefd over te laten komen, of kan het je helpen om een pakkende zin voor sociale media te bedenken. Met Chat Assist kan je ook berichten en e-mails in realtime laten vertalen.
  • Android Auto: Android Auto wordt ook een stuk slimmer op de Galaxy S24-serie, met name door slimme antwoordsuggesties te bieden, berichten voor samen te vatten of ze voor je te beantwoorden.
  • Note Assist: Note Assist kan opgeschreven tekst samenvatten in bulletpoints, opmaak aan de tekst toevoegen. Dit werkt enkel in Samsung Notes.
  • Transcript Assist: Met deze functie kunnen spraakopnamen automatisch worden omgezet in tekst, met de optie deze te laten samenvatten en vertalen.
  • Circle to Search: Circle to Search is in eerste instantie exclusief voor Samsungs Galaxy S24-serie, maar komt later naar alle Android-telefoons. Hiermee kan je Google-zoekopdrachten uitvoeren met items die op het scherm staan. Zo zoek je bijvoorbeeld gemakkelijk de leuke hoodie die je op Instagram bent tegengekomen, zonder Instagram te hoeven verlaten.
  • AI-functies voor fotografie: Samsung zet diverse AI-functies in om de kwaliteit van foto’s te optimaliseren. Via AI Photo Editing geeft Samsung ook diverse bewerksuggesties. Zo kan de AI reflecties weghalen en personen of voorwerpen verplaatsen.

Prijzen en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S24-serie is vanaf 31 januari beschikbaar in België. Voor de Galaxy S24 Ultra met 256 GB opslag en 12 GB RAM betaal je 1.449 euro. Het toestel is verkrijgbaar in vier kleuren: Titanium Grey, Titanium Black, Titanium Violet en Titanium Yellow.

Actuele prijzen Galaxy S24 Ultra

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business