Nieuws

Samsung Galaxy S24 en S24+ officieel: dit zijn de vernieuwingen

Samsung Galaxy S24 en S24+
© TechPulse/Bram Lodewijks
De Samsung Galaxy S24 en Galaxy S24+ zijn vanavond gelanceerd tijdens Galaxy Unpacked. Wat er op de Galaxy S24-modellen is gewijzigd, zetten we voor je op een rijtje.

Sinds de Galaxy S21-serie zijn de ontwerpen van Samsungs vlaggenschepen nauwelijks gewijzigd. Dat staat niet te veranderen met de Samsung Galaxy S24 en Galaxy S24+. Het enige dat echt is gewijzigd, is het materiaal van de behuizing. Samsung stapt met de Galaxy S24(+) over op Armor Aluminium. In de praktijk betekent dat dat het gebruikte aluminium iets steviger is.

Waar de Galaxy S24 Ultra nog een laagje Gorilla Glass Armor op het scherm meekrijgt, ontbreekt dit op de Galaxy S24 en S24+. Die moeten het stellen met de oudere Gorilla Glass Victus-beschermlaag, waardoor ze in theorie iets minder krasbestendig zijn. In beide gevallen geldt echter nog altijd dat je voorzichtig om moet gaan met je smartphone.

Samsung Galaxy S24 paars
© TechPulse/Bram Lodewijks

Het design en de behuizing blijven dus grotendeels ongewijzigd. Van binnen zijn er enkele wijzigingen die wel het vermelden waard zijn. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

1. Vloeiende AMOLED-schermen

Samsung voorziet de Galaxy S24 en Galaxy S24+ voor het eerst van LTPO-schermen. Dit houdt in dat de toestellen beschikken over variabele beeldverversing van 1-120 Hz. Die upgrade gaat gepaard met een nieuw type OLED-paneel dat een hogere piekhelderheid van 2.600 nits mogelijk maakt. De grootte van de schermen blijft vrijwel gelijk ten opzichte van de Galaxy S23-serie – met 6,2 inch op de S24 en 6,7 inch op de S24+.

Samsung Galaxy S24 scherm
© TechPulse/Bram Lodewijks

2. Meer batterijcapaciteit

Volgens de specificatielijst zijn de batterijen van beide Galaxy S24-modellen ook licht gegroeid. Niet door ouderdom, maar omdat de capaciteit simpelweg hoger ligt. Het basismodel krijgt voortaan een 4.000 mAh-accu, terwijl de S24 Plus een batterij van 4.900 mAh bevat.

3. Eerste AI-chipset

Die extra capaciteit komt in elk geval ten goede aan de extra AI-mogelijkheden van de Exynos 2400, de chipset van de Galaxy S24(+). Waar Samsung vorig jaar nog in alle Galaxy S23-vlaggenschepen de Snapdragon-vlag uithing, stapt het nu stilletjes aan terug over op Exynos-chips. Die stap is mogelijk het gevolg van teruglopende inkomsten van Samsungs chipdivisie. Door weer eigen Exynos-chips te gebruiken kan Samsung de omzet weer doen stijgen. De wijziging geldt voor onder meer Europa; de VS wordt daar echter van uitgesloten.

4. Geoptimaliseerde camera’s

AI moet ervoor zorgen dat de camera’s op de Samsung Galaxy S24 en Galaxy S24+ beter presteren dan op de Galaxy S23-serie. Hiervoor gebruikt Samsung een zogenaamde ProVisual Engine, die AI-krachten benut om foto’s te optimaliseren. Het camera-aanbod is verder wel gelijk aan de Galaxy S23(+); beide Galaxy S24-modellen zijn voorzien van een 50 MP-hoofdcamera, 12 MP-groothoekcamera, 10 MP-telefotocamera (3x optische zoom) en een selfiecamera van 12 MP.

Samsung Galaxy S24
© TechPulse/Bram Lodewijks

5. Galaxy AI-systeem

Hardware is zeker niet het enige dat de klok doet slaan op Samsungs vlaggenschepen. Sterker nog, AI lijkt wel de hoofdmoot. Vrijwel alle vernieuwingen van de Galaxy S24-serie zijn gedreven door AI, meer specifiek zelfs door Googles geavanceerde Gemini LLM. Dit zijn de AI-functies in een notendop:

  • Live Translate: AI wordt hierbij ingezet om realtime spraak- en tekstvertaling mogelijk te maken. Live Translate komt beschikbaar voor 20 talen, waaronder Engels en Frans. Samsung zegt dat de ondersteuning voor Nederlands eind 2024 volgt.
  • Chat Assist in Samsung Keyboard: Chat Assist moet helpen de juiste toon van een bericht te bepalen. Zo kan het AI-systeem helpen je boodschap beleefd over te laten komen, of kan het je helpen om een pakkende zin voor sociale media te bedenken. Met Chat Assist kan je ook berichten en e-mails in realtime laten vertalen.
  • Android Auto: Android Auto wordt ook een stuk slimmer op de Galaxy S24-serie, met name door slimme antwoordsuggesties te bieden, berichten voor samen te vatten of ze voor je te beantwoorden.
  • Note Assist: Note Assist kan opgeschreven tekst samenvatten in bulletpoints, opmaak aan de tekst toevoegen. Dit werkt enkel in Samsung Notes.
  • Transcript Assist: Met deze functie kunnen spraakopnamen automatisch worden omgezet in tekst, met de optie deze te laten samenvatten en vertalen.
  • Circle to Search: Circle to Search is in eerste instantie exclusief voor Samsungs Galaxy S24-serie, maar komt later naar alle Android-telefoons. Hiermee kan je Google-zoekopdrachten uitvoeren met items die op het scherm staan. Zo zoek je bijvoorbeeld gemakkelijk de leuke hoodie die je op Instagram bent tegengekomen, zonder Instagram te hoeven verlaten.
  • AI-functies voor fotografie: Samsung zet diverse AI-functies in om de kwaliteit van foto’s te optimaliseren. Via AI Photo Editing geeft Samsung ook diverse bewerksuggesties. Zo kan de AI reflecties weghalen en personen of voorwerpen verplaatsen.

Prijzen en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S24-serie is vanaf 31 januari beschikbaar in België. Voor de Galaxy S24 met 128 GB opslag en 8 GB RAM betaal je 899 euro. De Galaxy S24+ met 256 GB opslag en 12 GB RAM komt beschikbaar aan 1.149 euro.

De toestellen zijn beschikbaar in vier kleuren: Onyx Black, Marble Grey, Cobalt Violet en Amber Yellow.

Actuele prijzen Galaxy S24 (128 GB en 256 GB)

Actuele prijzen Galaxy S24+ (256 GB en 512 GB)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business