Nieuws

Musk mag Tesla-bonus van 51 miljard (!) euro niet op zijn rekening zetten

Elon Musk Tesla
© Tesla
Elon Musk mag de persoonlijke bonus van 51 miljard euro die hij in 2018 van Tesla kreeg toegekend niet op zijn privérekening zetten. Een rechter heeft de deal tussen het bedrijf en de CEO onwettig verklaard.

Het hof van kanselarij in de Amerikaanse staat Delaware oordeelt dat de immense som van 51 miljard euro te exuberant is en bovendien oneerlijk tegenover de aandeelhouders van Tesla. De rechtbank communiceerde over die beslissing op zijn website. Daaruit blijkt dat de zaak werd aangespannen door aandeelhouder Richard Tornetta. Die argumenteerde dat Tesla een inbreuk pleegde op zijn fiduciaire plicht ten aanzien van de aandeelhouders door een pakket goed te keuren dat de CEO buitensporig verrijkt.

Rechter Kathaleen McCormick is de aanklager daarin gevolgd. Zij oordeelde dat Musk “kan genieten van uitstekende relaties” met de directieleden die zijn bonus moesten onderhandelen. “Er was dus geen echte, betekenisvolle onderhandeling over de voorwaarden van dat pakket”, aldus McCormick. Daarnaast oordeelde de rechter dat Musk 21,9 procent van Tesla in handen had toen de bonus onderhandeld werd. Hij had er dus alle baat bij om Tesla richting een ambitieuze groei te duwen. De techgoeroe zou voor elke 50 miljard dollar in verhoogde marktkapitalisatie zelf recht krijgen op 10 miljard dollar. “Was dit plan zelfs nodig voor Tesla om Musk aan boord te houden en hun doelen te bereiken?”, schreef de rechter in het rechtbankdocument. McCormick heeft Tesla bevolen om de deal ongedaan te maken.

Musk uit zijn ongenoegen

Musk kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak. “Vestig de (administratieve) hoofdzetel van je bedrijf nooit in Delaware”, liet hij weten op X. Hij startte er ook een poll met de vraag of Tesla zich officieel moet laten registreren in Texas, waar ook het fysieke hoofdkwartier gelegen is. 

Op dit moment heeft Musk bij Tesla ongeveer 13 procent van de aandelen in handen. Hij had er in 2022 verkocht om zijn aankoop van Twitter te sponsoren. Onlangs gaf de CEO nog aan dat hij zich pas comfortabel zou voelen als hij voor 25 procent eigenaar wordt van de EV-bouwer. Pas dan zou hij het bedrijf naar eigen zeggen willen laten uitgroeien tot een voortrekker op vlak van AI en robotica.

Uitgelicht artikel Tesla Model Y Elon Musk: betaalbare Tesla komt in 2025

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business