Nieuws

ChatGPT krijgt beter geheugen

Gemini app Google
© iStock / Kenneth Cheung
ChatGPT krijgt een beter geheugen waarmee het informatie uit eerdere gesprekken kan meenemen naar de toekomst.

Chatbots zoals ChatGPT zijn te gebruiken voor een breed scala aan doeleinden. Of je nu een tekst of code wil schrijven, of zelfs op zoek bent naar ideeën: steeds kan je op de chatbot rekenen om je te helpen. Het handige aan ChatGPT is dat die, in tegenstelling tot de chatbots van vroeger, een geheugen heeft. De bot gaat verder op eerdere berichten in het chatgesprek. Binnenkort zal ChatGPT zelfs een beter geheugen krijgen.

Momenteel werkt dat geheugen alleen binnen afzonderlijke gesprekken. De chatbot weet dan wat je aan het begin van het gesprek gezegd hebt en kan die informatie gebruiken voor de rest van het gesprek. Wat ChatGPT op dit moment nog niet kan, is informatie uit verschillende gesprekken meenemen naar een nieuw gesprek. Daar werkt OpenAI op dit moment aan. Een kleine groep gebruikers van de chatbot, zowel met als zonder abonnement, zien die geheugencapaciteiten nu verschijnen. Op termijn komt de verandering naar alle gebruikers.

Wat je mag verwachten van die geheugenfunctie? Stel dat je ooit gezegd hebt dat je een zoon van twee jaar hebt die van die van dinosaurussen houdt. Wanneer je een nieuw gesprek begint om voor dat zoontje een cadeau te zoeken met behulp van ChatGPT, zal de chatbot rekening houden met de leeftijd en interesses van je kind.

Controle over geheugen

Om zorgen te beperken, zorgt OpenAI ervoor dat gebruikers het geheugen van de chatbot zelf controleren. Gebruikers kunnen ChatGPT instrueren om bepaalde zaken te onthouden, maar ook om ze te vergeten. In de instellingen van ChatGPT zit bovendien een venster waarin je alle herinneringen kan beheren en, indien gewenst, ook verwijderen. Zo kan je voorkomen dat de chatbot per ongeluk gevoelige informatie onthoudt. Wie liever een chatbot zonder geheugen heeft, kan de functie ook gewoon uitschakelen.

OpenAI laat nog weten dat alle data die je aan ChatGPT geeft, nadien gebruikt kan worden om de chatbot slimmer te maken. Dit geldt ook voor herinneringen. Gebruikers die niet willen dat hun data verwerkt wordt, kunnen dit uitzetten in de instellingen van de chatbot. Verder zullen aangepaste GPT’s hun eigen herinneringen hebben indien de bouwers de functie daarvoor inschakelden. Die bouwers krijgen wel geen toegang tot de herinneringen die de aangepaste chatbots tijdens gesprekken maken.

Uitgelicht artikel ChatGPT API Militair gebruik ChatGPT plots niet meer uitgesloten
aichatbotChatGPTOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen