Google vraagt geld aan ontwikkelaars die je wegleiden van Play Store
Het was even niet duidelijk of Google ontwikkelaars om een vergoeding zou (moeten) vragen voor het sideloaden van apps. Dat is het laten installeren van apk-bestanden op Android-smartphones en -tablets, om de officiële Play Store heen. App-aanbieders en -ontwikkelaars zullen nu dus wel degelijk een extra bijdrage moeten betalen, zo maakte Google bekend.
Dubbele vergoeding aan Google
De vergoeding blijkt tweeledig te zijn. In de eerste plaats is er een aankoopvergoeding van 10 procent voor in-app-aankopen of 5 procent voor abonnementen van twee jaar. Dat vertegenwoordigt de waarde die Google Play biedt bij de initiële aankoop door de gebruiker.
Het tweede deel is een lopende vergoeding voor de verwerking van in-app-aankopen. Die bedraagt 17 procent (7 procent voor abonnementen). Daarbij gaat het ook om Play Store-onderdelen, zoals tools voor ouderlijk toezicht, beveiliging, fraudepreventie en app-updates. Google rechtvaardigt die kosten door de waarde die het biedt in het ecosysteem van de Play Store.
Betalingsstop na twee jaar
Ontwikkelaars hoeven na een periode van twee jaar geen lopende vergoedingen meer te betalen, als gebruikers daarmee akkoord gaan. “Aangezien gebruikers via Play willen kunnen terugvallen op features als ouderlijk toezicht, beveiligingsscans, fraudepreventie en continue updates, moeten de gebruikers er zelf ook mee akkoord gaan”, stelt Google.
Ter illustratie deelde Google een tabel met de vergoedingen, voor de onbestaande app ‘Fantastiq’.
Met het nieuwe systeem van vergoedingen sluit Google zich min of meer aan bij Apple. Die laatste verlaagde de commissies voor de App Store, maar introduceerde ook nieuwe vergoedingen. Zo is er bij Apple een nieuwe kost van 3 procent voor betalingen in de App Store. En voor apps die minstens 1 miljoen keer geïnstalleerd worden, gaat Apple aan ontwikkelaars een vaste vergoeding van 50 eurocent vragen bij elke appdownload.