Nieuws

Adobe brengt AI naar smartphones met Express-app

Adobe Express
© Adobe
Adobe brengt AI-systeem Sensei en de Firefly-tools naar smartphones met de nieuwe Adobe Express-app. De app is in bèta beschikbaar.

Adobe biedt met Acrobat Reader, Photoshop, Lightroom, Premiere Pro, Illustrator en een heleboel andere toepassingen erg populaire software. Gezien het creatieve aspect dat bij die programma’s komt kijken, verbaast het niet dat Adobe als een van de eersten mee op de AI-kar sprong. Daardoor kan je vandaag al AI gebruiken in bijvoorbeeld Photoshop, maar kan je ook het Adobe Firefly AI-systeem gebruiken.

Firefly

Met dat AI-systeem is het mogelijk op, op basis van tekst, een afbeelding te genereren. Adobe werkt daarvoor met het eigen Sensei-model. De tool werd bovendien getraind op publiek toegankelijke afbeeldingen uit Wikimedia, Flickr Commons en Creative Commons. Daarnaast gebruikte Adobe 300 miljoen afbeeldingen en video’s in eigen beheer om het AI-systeem te trainen. Daardoor zou de tool van Adobe, in tegenstelling tot heel wat andere beeldgeneratoren, minder risico’s bevatten als het om auteursrecht gaat.

Adobe Express

Vandaag is Express nog een tool om via het web te gebruiken, maar dat verandert. Adobe lanceert namelijk een nieuwe Express-app voor zowel iOS als Android. Die app geeft je handig toegang tot Firefly, zodat je allerlei afbeeldingen kan genereren en foto’s bewerken. Let wel: het proces om de bèta-app te installeren is iets ingewikkelder voor iOS.

Zoals je van Adobe mag verwachten, zit de app boordevol functies. Voor een klassieke tekst-naar-beeldgenerator kan je terecht in de app, maar ook om bijvoorbeeld foto’s uit te breiden of op te vullen met behulp van AI. De bedoeling is dat de Adobe Express-app smartphones tot een waardig onderdeel van de creatieve workflow kan maken.

In ware Adobe-stijl zitten meeste functies wel achter een betaalmuur, al moet de betaalmuur in dit geval nog gebouwd worden. De applicatie zelf is gratis te downloaden en bevindt zich momenteel in de bètafase. Met andere woorden: de app staat nog niet 100% op punt. Zo lang dat het geval is, kan je gratis gebruik maken van alle functies. Kortom: de ideale manier om Adobe Firefly eens van dichtbij te leren kennen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business