Nieuws

Studentenattest deel je binnenkort met itsme

Itsme delen studentenattest
© itsme
Itsme zal binnenkort administratieve data van studenten kunnen delen in de app, in samenwerking met Athumi.

Binnenkort is het papieren studentenattest verleden tijd. Itsme kondigt een innovatieve digitale oplossing aan voor de administratieve processen. Zo wordt een stap gezet naar een efficiënter systeem voor belangrijke studentengegevens, die de uitwisseling van die gegevens tussen studenten, werkgevers en HR-dienstverleners makkelijker zal maken.

De app zal studenten toelaten om hun inschrijvingsattest van een Vlaamse hoger onderwijsinstelling digitaal te delen. Om dit op een veilige manier te delen, wordt dit gedaan in samenwerking met Athumi. De data wordt in een Personal Online Datastore gestoken, een zogenaamde ‘Pod’, en wordt zo gedeeld. Deze pods houden je data secuur. De student heeft op elk moment controle over wie toegang heeft tot de data, en voor welke periode. Itsme staat dan in voor het toegang geven tot die data. Ook op het onlineplatform Doccle zal deze functie gebruikt kunnen worden.

Het studentenattest dient voor verschillende zaken, zoals aanvragen voor studentenhuisvestiging, -toelagen of -jobs. Nu moet daarvoor dat er een inschrijvingsattest verkregen worden van de universiteit of hogeschool. Vaak wordt dit via pdf of op papier gedeeld, maar dit is niet secuur en vaak omslachtig. Deze oplossing zal het makkelijker maken voor studenten om die data digitaal te delen.

© itsme

Een eerste versie zal beschikbaar zijn in de zomer van 2024. In het najaar zou dan het volledige product lanceren. Athumi werkt samen met toonaangevende HR-werkgevers, waaronder Randstad, Synergie en Colruyt, om ervoor te zorgen dat dit effectief gebruikt zal worden. Het delen van data via itsme werd ook al eerder gerealiseerd voor diploma’s, in samenwerking met Randstad.

Veilig je data delen

Onder de titel Athumi lanceerde de Vlaamse regering in mei vorig jaar hun plan voor een datanutsbedrijf. Het bedrijf heeft als missie om gevoelige, persoonlijke data op een transparante en veilige manier te kunnen delen. Het wil de kracht van de data terug in de handen van mensen leggen, maar tegelijk ook de data-economie stimuleren. Deze innovatie is een van de eerste voorbeelden waarmee de missie van Athumi geconcretiseerd wordt. Vlaanderen zet wel al langer in op het veilig en digitaal delen van data, met initiatieven zoals onder andere Mijn Burgerprofiel.

administratieathumidataitsmesolidstudentstudenten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals