Nieuws

TikTok start uitrol Instagram-alternatief TikTok Notes

TikTok
© iStock
Instagram krijgt er een concurrent bij in de vorm van TikTok Notes. Net als op Instagram kan je via Notes afbeeldingen en video's delen. De uitrol is inmiddels van start.

Eerder deze maand bleek al dat TikTok werkte aan een alternatief voor Instagram. Diverse gebruikers van TikTok kregen toen de melding dat hun “foto’s op TikTok Notes getoond zullen worden”, mits ze hiermee akkoord gingen. Wanneer het socialemediaplatform precies gelanceerd zou worden, was nog onduidelijk. Donderdagavond is de uitrol van start gegaan, meldt TikTok via X. In Europa is de dienst op het moment van publicatie nog niet beschikbaar. TikTok Notes komt in eerste instantie enkel uit in Australië en Canada.

Het ontwerp van Notes heeft wat weg van Pinterest. Afbeeldingen worden niet altijd onder elkaar getoond, maar de tijdlijn bestaat juist uit twee kolommen naast elkaar. Onder de afbeelding vind je steeds een korte beschrijving, de gebruikersnaam en een ‘like-counter’. Om de foto in meer detail te bekijken of een reactie achter te laten, moet je het bericht eerst aantikken. Ook als een bericht meer dan één foto bevat, moet je deze aantikken om ze allemaal te bekijken.

TikTok Notes
© TikTok

Net als op TikTok is de tijdlijn verdeeld in twee secties: “Voor jou” en “Volgend”. Standaard opent Notes op het “Voor jou”-tabblad, waar je content van anderen kan ontdekken, ook van degenen die je niet kent of volgt. Welke berichten het socialemediaplatform exact voorstelt, is nog niet bekend. Notes laat je ook andere gebruikers of content opzoeken via de zoekknop rechtsboven.

TikTok-account koppelen

Bytedance-dochter TikTok kopieert niet alleen het idee achter Instagram, maar kijkt ook af hoe Meta Threads heeft gekoppeld aan Instagram. Om een Threads-profiel aan te maken hoef je enkel in te loggen bij Instagram en akkoord te geven. Vervolgens wordt je gebruikersnaam meegenomen naar Threads. TikTok Notes hanteert hetzelfde principe: TikTok-gebruikers kunnen hun gebruikersnaam meenemen naar Notes. Zo kunnen volgers ze gemakkelijk terugvinden op het nieuwe platform.

Onduidelijk is nog of en wanneer Notes in Europa beschikbaar komt. Zoals gezegd is het eerst de beurt aan Australië en Canada. Als de dienst daar aanslaat, is het mogelijk dat we hier over een paar maanden ook met het Instagram-alternatief aan de slag kunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business