Bluesky komt met DM-functie en video-ondersteuning

Bluesky logo
© Bluesky
X-concurrent Bluesky heeft dinsdag diverse wijzigingen aangekondigd. Het platform werkt aan een berichtenfunctie (DM), zij het buiten het AT Protocol. Ook gaat het video's ondersteunen.

Bluesky werkt momenteel aan een vijftal veelgevraagde functies die de komende maanden gelanceerd zullen worden. Naast directe messaging (DM’s) wordt er ook gewerkt aan videofuncties, verbeteringen voor gepersonaliseerde feeds en extra moderatie-opties. Tevens komt er een OAth-functie om makkelijker in te loggen op andere websites.

Direct messaging op Bluesky

Momenteel is het op Bluesky alleen mogelijk om publiekelijk berichten te versturen. Met de nieuwe DM-functie kunnen gebruikers straks ook privégesprekken voeren. Net als op andere platforms kan men hiermee zowel bekenden als onbekenden een privébericht sturen. De gebruiker heeft zelf de controle over wie berichten mag sturen, met de opties ‘open’, ‘alleen volgers’ en ‘gesloten’.

In eerste instantie ontwikkelt Bluesky een eigen systeem voor de DM-functie. De geleerde lessen worden later gebruikt voor een DM-variant op het gedecentraliseerde AT Protocol. Groepsgesprekken komen pas later beschikbaar. De eerste versie van DM’s ondersteunt enkel een-op-eengesprekken.

Gepersonaliseerde tijdlijnen

Bluesky verbetert ook de “Custom feeds”-functie, waarmee gebruikers hun eigen tijdlijn kunnen samenstellen. De socialemediadienst erkent dat de functie momenteel complex is en werkt aan vereenvoudiging in een toekomstige update. Er worden diverse ideeën uitgewerkt:

  • De mogelijkheid om een nieuwe feed te creëren in de Bluesky-app.
  • De mogelijkheid om berichten door te sturen naar een feed, waarna moderators bepalen of het bericht daar past.
  • Nieuwe manieren om feeds te ontdekken, met een pagina met populaire feeds.
  • Nieuwe feedbackmechanismen om te achterhalen welke berichten de gebruiker waardeert, met opties voor “toon meer” of “toon minder”.
  • Een betere indeling van de feeds op het startscherm.

Oauth en video’s

In de toekomst zal Bluesky video’s ook ondersteunen. Versie 1 biedt ondersteuning voor video’s met een lengte van 90 seconden. Het platform houdt nog wel een slag om de arm: de maximale lengte kan nog worden aangepast.

Ook ondersteuning voor Oauth is in ontwikkeling. Hiermee kunnen gebruikers inloggen op externe diensten met hun Bluesky-account. Dit is nu vaak al mogelijk met accounts van bijvoorbeeld Google en Apple, maar Oauth moet het makkelijker maken om in te loggen op externe Bluesky-apps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business